More

  Mogherini: EU ima najjači utjecaj na Balkanu

  Evropa i regija su jedno, a najviše se radi na politici prema Balkanu i efikasnoj komunikaciji, kaže Mogherini.

  - Advertisement -

  Šefica diplomacije Europske unije Federica Mogherini smatra da EU ima najjači utjecaj u regiji zapadnog Balkana.

  Na pitanje Tanjuga je li zabrinuta zbog utjecaja ruske propagande u Srbiji i regiji odgovorila je: “Nisam zabrinuta za utjecaj ili prisustvo bilo kojeg od partnera koje zemlje regije imaju jer sam se uvjerila više puta, i tijekom prošle godine, kad su zemlje bile suočene s kompliciranim izbornim ciklusima, da, kad je EU prisutna, sa svom svojom snagom i usuglašena, onda nema drugog partnera koji ima jači utjecaj od EU-a u regiji.”

  Efikasna komunikacija

  Nakon sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a, kojim je predsjedavala, Mogherini je podsjetila da je pod okriljem Europske službe za vanjske poslove ljetos uspostavljen tim zadužen za strateške komunikacije sa zemljama regije.

  Ona kaže da je još rano za procjenu rezultata rada StratCom Zapadni Balkan, ali i naglasila da je politika prema regiji jedno od područja na kojem se najviše radi u EU-u.

  “Ovo je jedno od pitanja na kojem najviše radimo i to je samo po sebi dio naših strateških komunikacija. Možete imati najbolji tehnički tim, koji se bavi strateškim komunikacijama, ali ako nemate pravu politiku, nemate u vezi sa čime slati informacije. Na zapadnom Balkanu imamo jaku EU-politiku i poziciju i to je baza za našu efikasnu komunikaciju”, objasnila je Mogherini.

  Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU-a ocjenjuje da se komunikacija EU-a s regijom popravila upravo zbog činjenice da je Bruxelles jasan kad kaže da je budućnost regije u Uniji.

  ‘Mi smo jedno’

  “Mi želimo i potrebno je da zapadni Balkan surađuje kao regija i ima jasno usmjerenje prema EU-u. Svaka od šest zemalja regije ima svoje specifičnosti, faze i korake na kojima se nalazi, ali zajednički je jasan osjećaj pravca u kojem regija ide”, naglašava Mogherini.

  Ona je naglasila da je regija Europa i da sa svih strana graniči s EU-om.

  “Mi smo jedno, mi smo obitelj, mi smo geografski i povijesno povezani. Zato u situaciji kad je EU postojana i usuglašena i kad su naši partneri postojani i usuglašeni nijedan drugi utjecaj ne može biti jači od tog”, zaključila je Mogherini.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 × = sixteen