More

  MMF: Politika koči ekonomiju u BiH

  Međunarodni monetarni fond objavio je dokument o stanju bh. ekonomije, preporuke, ali očekivanja za nastavak finansijskog aranžmana vrijednog 553 miliona eura, koji ova zemlja ima sa MMF-om od 2016. godine.

  U izvještaju se navodi da su makroekonomske prilike u Bosni i Hercegovini stabilne, ali je rast nedovoljan da bi došlo do smanjenja nezaposlenosti i postizanja konvergencije prihoda s Evropskom unijom.

  Kao glavne prepreke za daljnji napredak istaknuti su sporost u provođenju reformi, nedovoljna ulaganja i razvoj infrastrukture, pogotovo cestovne, po kojima je Bosna i Hercegovina na začelju regije, ali i Evrope, te glomazna i neefikasna administracija i razjedinjenost sistema.

  A kao jedan od najvećih rizika za napredak ekonomije istaknuta je politika.

  Navodi se da je posljednjih godina došlo do smanjenja unutrašnjih i vanjskih neravnoteža.

  Domaća politika – negativan rizik

  Ekonomska aktivnost počela se oporavljati s preokretom situacije u Evropi, a očekuje se da će srednjoročno i dalje rasti, vođena investicijama u javnu infrastrukturu i realizacijom strukturalnih reformi.

  Otvaranje novih radnih mjesta je ključ za smanjenje visoke stope nezaposlenosti i postizanje konvergencije prihoda s EU-om.

  Navodi se da domaća politika predstavlja negativan rizik, dok su eksterni rizici uravnoteženiji.

  Također se navodi da politike trebaju imati za cilj povećanje potencijala rasta i saniranje strukturalnih slabosti, uz očuvanje ekonomske i finansijske stabilnosti.

  Među njima su i strukturalne reforme kojima se podstiče potencijal rasta i zapošljavanja putem unapređenja investicione klime, preorijentiranje strukture javne potrošnje sa ukupnih izdvajanja za plate na kapitalne investicije, unapređenje finansijskog regulatornog okvira i unapređenje finansijske stabilnosti te jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora zemlje.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − one = two

  Čitano

  Povezani članci