Mladi SNSD-a: Zabraniti upotrebu pirotehničkih sredstava u Brčkom

Foto-ilustracija

Autor teksta: OO SNSD Brčko

Aktiv mladih Saveza nezavisnih socijaldemokrata Brčko pokreće inicijativu za potpunu zabranu korišćenja pirotehničkih sredstava, klase 2 i većih, na teritoriji Brčkog.

Inicijativa ima za cilj da podstakne izmjene i dopune Zakona o pirotehničkim sredstvima Brčko distrikta BIH, koji bi bio usklađen sa propisima Evropske Unije, a u konačnici bi doveo do zabrane upotrebe neželjenih sredstava. Nakon nemilih scena koje su se dogodile u naselju Kolobara, Aktiv mladih SNSD-a će sprovesti niz aktivnosti na ipitivanju stavova stanovništva i donosioca odluka o nepoželjnim efektima upotrebe pirotehničkih sredstva kako bismo utvrdili da li postoji volja zajednice za izmjenu navedenog Zakona.

LJubomir Nišić, predsjednik Aktiva mladih Saveza nezavisnih socijaldemokrata Brčko, naglasio je važnost inicijative za sve stanovnike Distrikta.

“Pirotehnička sredstva negativno utiču, posebno starijia lica, i stvaranju brojne negativne posljedice, naročito psihičko-duševna oštećenja. Rukovanje petardama je veoma rizično, a opšte je poznato da zbog upotrebe ovih sredstava posljedice trpi i životinjski svijet. Apelujemo na pojedince i nadležne organe da se uključe u našu borbu, za koju se nadam da će dovesti do izmjene postojećeg Zakona“, istakao je Nišić.
Istraživanja pokazuju da su pirotehnička sredstva uzrok višestrukih, trajnih povreda koja zadobijaju najčešće maloljetne osobe uslijed rukovanja sredstvima 2. klase i snažnijih.

--