More

  Mladi na platnu dugačkom 100 metara ponudili svoja rješenja za bh. probleme

  Pored Sarajeva, događaj na kojem će građani biti u prilici da iznesu mišljenje i predlože rješenja koja bi trebali Bosnu i Hercegovinu približiti Evropskoj uniji, bit će organizovan i u Banjaluci, Grudama, Kaknju, Zenici, Brčkom, Prijedoru, Bihaću, Bijeljini, Visokom, Tesliću, Kotor Varoši, Posušju i Mostaru.

  - Advertisement -

  Osnovci, srednjoškolci, studenti, nevladine organizacije i udruženja okupili su se ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu kako bi na 100 metara položenog platna napisali svoje viđenje rješenja problema iz oblasti okoliša, obrazovanja, zapošljavanja i korupcije.

  Događaj je organizirao EU info-centar, a prvo rješenje za problem u vezi sa životnom sredinom napisao je šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

  “Mladi imaju priliku dati svoje rješenje problema iz četiri oblasti. Prvo je okoliš i iskoristio sam priliku da i ja ponudim rješenje, a drugo je obrazovanje jer je to uvijek važna tema. Treće je zapošljavanje jer nakon završetka procesa školovanja trebate naći radno mjesto, a znamo da ih je u ovoj zemlji nedovoljno i četvrta oblast je korupcija. Nažalost, s korupcijom se svi susreću pa i mladi, naročito u kontekstu traženja zaposlenja i često im je potrebna veza da nađu posao. U nekim slučaju čak moraju plaćati zaposlenje”, rekao je Wigemark.

  Naglasio je da je cilj ove manifestacije, koja je organizirana u gradovima širom BiH, ohrabriti mlade ljude da jasno kažu koje su to njihove potrebe.

  “Često čujemo kako političari tvrde da govore u ime naroda. Govoriti u ime naroda podrazumijeva čuti i neke druge njegove kategorije poput mladih ljudi, a nama u Evropskoj uniji je upravo budućnost mladih ljudi jedna od najvažnijih stvari”, rekao je.

  Upitan da li BiH problem socijalne politike i reforme penzionog sistema rješava na pravi način, Wigemark je rekao da je ohrabren činjenicom da je novi Nacrt zakona o PIO/MIO prošao sve procedure i da će uskoro biti razmatran u Parlamentu FBiH.

  “Različita viđenja su uključena u odredbe nacrta tog zakona, uključujući i stavove samih penzionera koji su svoj glas iznijeli na ulicama. Protesti ne moraju nužno biti loša stvar, a oni su ih organizirali na dostojanstven i miran način. Mislim da je svima nama poznato da su penzije skandalozno male, ali istovremeno je riječ o jednom sistemskom problemu koji se treba rješavati u kontekstu ukupnih reformi u zemlji. Prilikom provedbe tih reformi najvažnije je uzeti u obzir potrebe kategorija poput mladih i starijih koji očekuju pomoć vlasti”, rekao je.

  Istakao je da jedva čeka da vidi šta će mladi napisati, jer je ovaj događaj namjenjen prvenstveno njima.

  “Svakako bih ohrabrio i domaće lidere da pokušaju više čuti mlade ljudi, ako ništa onda zbog toga što u oni njihovi budući glasači”, rekao je.

  Pored Sarajeva, događaj na kojem će građani biti u prilici da iznesu mišljenje i predlože rješenja koja bi trebali Bosnu i Hercegovinu približiti Evropskoj uniji, bit će organizovan i u Banjaluci, Grudama, Kaknju, Zenici, Brčkom, Prijedoru, Bihaću, Bijeljini, Visokom, Tesliću, Kotor Varoši, Posušju i Mostaru.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × one = five