Mjesec borbe protiv karcinoma dojke: Sve češći kod mlađe populacije (VIDEO)

Ružičasti je oktobar, mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Članice Udruženja oboljelih od malignih oboljenja Brčansko srce svake godine, raznim akcijama, upozoravaju žene da je prevencija više od pola puta ka izlječenju. Ružičasta traka simbol je solidarnosti i podrške u borbi protiv karcinoma dojke, koji je na području Brčko distrikta u porastu, posebno kod mlađe populacije.

Halida Mešić iz Brčkog prije dvije i po godine je imala operaciju karcinoma dojke i sad se osjeća dobro. Nije išla na hemoterapije, niti zračenja, a u liječenju koristi hormonske tablete. Pomoglo joj je druženje sa članicama Udruženja Brčansko srce.

“Poručila bih svim ženama, djevojkama starijim od 20 godina, da idu svake godine da se kontrolišu redovno… Da svako misli o sebi, jer život je jedan, treba ga cijeniti i čuvati, a ujedno i sebe voljeti”, kaže Halida Mešić, članica Udruženja Brčansko srce.

Za članice ovog Udruženja, kojih je sve manje, stanje o pitanju obolijevanja od karcinoma dojke u Brčko distriktu je alarmantno. Precizni statistički podaci trenutno nisu dostupni, ali je primjetno da je ova bolest sve učestalija i kod mlađe populacije.

“Mi smo završili pokretni mamograf, već imamo naznake neke da bi žene trebale dodatni ići na neke pretrage. Nadamo se da neće biti otkriven nijedan karcinom. Sve su to mlađe žene”, rekla je Ramiza Musić, predsjednica Udruženja Brčansko srce.

Svijest o karcinomu dojke u društvu se podigla, a struka poručuje da je najvažnije preventivno djelovati, počevši od samopregleda.

“Žene od 30 i 35 godina mogu da obole. Dosad se praktikovalo da žene preko 35 godina rade ultrazvučne preglede jednom godišnje, kad dođu do 40 i preko 40 godina radi se mamografija jednom na dvije godine. A kod opterećene anamneze u porodici, onda mora biti češći pregled”, rekao je dr. Semin Šabić, ginekolog.

Karcinom dojke najčešće je maligno oboljenje kod ženske populacije, ali se uz rano otkrivanje uspješno liječi u više od 90% slučajeva. U razvijenim zemljama postoje nacionalni programi za borbu protiv ovog karcinoma, ali u našoj državi ne. Borba se svede na pojedinačnu. Stoga su podizanje svijesti o prevenciji i edukacija nezamjenjivi.

Novinar: Adis Mujdanović
Snimatelj i montažer: Samir Tukulj
--