More

  Mišljenje: Da li se u Krepšiću pravi most preko Bosfora ili potočića

  - Advertisement -

  Piše: Dževad Turčalo

  Ovih dana se intenzivirala priča o izgradnji mosta u Krepšiću, koji je stradao u posljednjim poplavama koje su zadesile ovo područje. Priča i treba da bude aktivirana, pa čak do sada je trebao taj most i da bude završen i pušten u funkciju, ali ko sve „misli” o ovom problemu, dobro je ako bude gotov u ovoj deceniji.

  Ono što malo para uši je sljedeća konstatacija, a to je da Brčko distrikt na svojoj teritoriji nije vlasnik svog zemljišta, zgrada pa, kako ispade, i mostova. Ovu činjenicu dobijamo iz tekstova u medijima koji su se pojavili zadnjih dana, gdje su iz Vlade RS-a „dozvolili da Brčko distrikt„ uradi ovaj most, a oni će kao pravi „partneri u izgradnji” platiti tehničku dokumentaciju 65.000 KM.

  Neko bi rekao “pa eto odlično, ljudi pomažu”, a ako se zna da je šefica nadležnog “ministarstva” u Vladi Brčko distrikta prije nekog vremena naznačila da će most koštati, ni manje ni više nego 800.000 KM, postavlja se pitanje da li se ovaj most pravi preko Bosfora ili preko potočića koji „poludi” kada su kišni dani.

  Ili još bolje pitanje, ako je nadležnost Vlade RS-a ovaj magistralni put, da li bi ista ta vlada dozvolila da Brčko distrikt ubire neki prihod u slučaju, recimo, da postoji naplata prelaza istog mosta.

  Ovako je Vlada RS-a „velikodušno” prepustila Brčko distriktu da uradi ovaj most za 800.000 KM, drugim riječima, vi uradite i platite, a mi smo vlasnici.

  Ako se zna da je nedavno napravljen most (za 160.000 KM) u prigradskom naselju Omerbegovača, i gdje je, po nekim laičkim mjerilima, dužina mosta, osovinsko opterećenje, širina približna mostu u Krepšiću, postavlja se još jedno pitanje – šta se dobija za četri puta više novca?!

  Ili je ovo još jedna saga IMT (narodski „ima l’ mene tu”), koju će, naravno, da plati ovaj jadan narod koji je toliko postao inferioran, tako da mu ove vijesti dođu kao „normalne”.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty three − 37 =