More

  Miškić: Završeni svi radovi na zaobilaznici oko Brčkog

  Kada je riječ o upotrebnoj dozvoli za ovu saobraćajnicu, Milić je mišljenja da će dozvola, koju treba da izda Odjel za javnu sigurnost u Vladi BDBiH, biti riješena u vrlo kratkom roku.

  Novinar: Adis Mujdanović

  Direktor Javnog preduzeća “Putevi Brčko” Miroslav Miškić kazao je danas u izjavi za medije da su, prema obećanju i planu, jučer – 15. maja svi radovi na izgradnji zaobilaznice oko Brčkog završeni.

  “Pitanje vezano za tehnički pregled nije pitanje za Javno preduzeće. Institucije distrikta Brčko u redovnoj proceduri treba to da odrade. Ali, što se tiče dokumentacije, što se tiče svega što je potrebno za tu vrstu aktivnosti, sve je uglavnom spremno”, izjavio je on.

  Podsjetio je da je trasa zaobilaznice duga 18,86 km, navevši da je pored toga urađeno još 24 km paralelnih puteva koji se nalaze sa lijeve i desne strane, kao i regulacija 18 bujičnih vodotokova, više od 20 km cijevi sa prorezom za unutarnju odvodnju itd., te da bi ukupna cijena radova trebala iznositi više od 27 miliona eura.

  Odlukom Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine izdvojeno je dodatnih pet miliona konvertibilnih maraka za radove koji nisu predviđeni projektom izgradnje zaobilaznice.

  “Pa je to smanjeno na tri. Od toga je dva miliona realizovano krajem prošle godine, a po planu i odluci koja postoji, milion bi trebao da se realizuje sad u ovoj godini. A mi imamo, ukoliko zatreba, saglasnost da unutarnjim rezervama, da tako kažem, prekompozicijom određenih pozicija do dva miliona internih sredstava utrošimo za kompletnu isplatu, završetak i sve ostalo. To su sve one pozicije kojih je bilo izuzetno mnogo u projektu koje su morale da se izvedu kako konstruktivno, tako i bezbjedonosno, koje nisu bile predviđene u samom projektu”, pojasnio je Miškić.

  Komentirao je kritike o kružnim tokovima i probleme sa poplavama na Pljoštarama i u Omerbegovači:

  Miroslav Miškić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  “Ne bih se složio sa tim konstatacijama. To je bilo u nekom prethodnom periodu dok je gradilište još bilo aktivno. Sve je to riješeno… Što se tiče kružnih tokova, ja sam uvijek rekao da bi bilo dobro da su širi, međutim, oni su u standardu. Svi pričaju da su ovi kružni tokovi uski, možemo se s tim složiti, ali podsjećam vas da niko ne priča o tome da je i kod Mercatora kružni tok uzak.”

  Najveći kapitalni projekat

  Zaobilaznicu su danas zajedno sa predstavnicima Preduzeća obišli predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te javnih institucija ove lokalne zajednice (fotogalerija ovdje).

  Gradonačelnik Siniša Milić je naglasio je da zaobilaznica najveći kapitalni projekat u historiji BDBiH.

  “Uprkos brojnim problemima koji su pratili realizaciju ovog projekta, što je, čini mi se, pravilo kada su u pitanju neki složeni građevinski projekti na području distrikta Brčko, pa ako hoćete i šire, po pravilu velike projekte i prate određeni problemi, najvažnije je da smo mi građevinski dio radova završili”, izjavio je on.

  Istakao je da će ova saobraćajnica doprinijeti da se rastereti saobraćaj kroz centar grada, izrazivši sigurnost u to da će ona odgovoriti svojoj svrsi i namjeni.

  “Postoje inicijative, sad su u zadnje vrijeme intenzivirani razgovori o tome da negdje, da li ova trasa ili uz ovu trasu, bude i buduća saobraćajnica koja će povezivati Sarajevo i Beograd”, naveo je Milić, dodavši da su veoma zainteresirani da ta saobraćajnica prođe i kroz Brčko, te izrazivši nadu u to da će narednih mjeseci imati konkretnije razgovore na tu temu.

  Gradonačelnik je podsjetio da je u jednom trenutku projekat izgradnje zaobilaznice bio u ozbiljnoj krizi.

  Siniša Milić (Fotoreporter: Kristian Bilić / Otisak.ba)

  “Kad se sve to skupa ima u vidu, mislim da je dobro da smo danas, onako kako je i najavljeno, u prilici da obiđemo obilaznicu, da konstatujemo da je taj građevinski dio radova završen. A eventualne probleme koji se budu pojavljivali tokom ovoga perioda, naravno, izvođač radova je dužan da otkloni”, zaključio je on.

  Čeka se na upotrebnu dozvolu

  Kada je riječ o upotrebnoj dozvoli za ovu saobraćajnicu, Milić je mišljenja da će dozvola, koju treba da izda Odjel za javnu sigurnost u Vladi BDBiH, biti riješena u vrlo kratkom roku.

  “Koliko sam informisan, postoje različita mišljenja na koji način bi trebalo da se izabere ta komisija koja bi izvršila tehnički prijem. Ali, bez obzira na sve to, ja sam siguran da ćemo mi do rješenja doći i da ćemo vrlo brzo i tehnički primiti, dakle staviti u funkciju ovu zaobilaznicu”, rekao je prvi čovjek BDBiH.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × 6 = thirty six