Mirsad Đapo: Otvoreno pismo gradonačelniku Miliću

  Gospodine gradonačelniče Miliću, zaista sam iznenađen vašim stavom kao i negodovanjem i stavom stranke kojoj pripadate oko isitcanja zastave  države Bosne i Hercegovine koja je ujedno i obilježje Brčko Distrikta BiH, kako zastava tako i grb shodno arbitražnoj odluci koja ova pitanja jasno definiše.

  Moram pri tome reći da ovaj nastup ne doprinosi stabilnosti odnosa u Distriktu BiH i to u vrijeme najveće političke i institucionalne krize u BiH od Dejtona do danas što uglavnom ističu svi domaći i međunarodni zvaničnici.

  Ma kakve razloge nalazili ne možete opravdati vašu nakanu da se obračunavate sa zastavama i znamenjem moje i vaše države kao i našeg Distrikta, pa mi je razumljiva izjava šefa policije da se spusti lopta  i smire strasti jer ove institucije ne treba uvlačiti u ovo, gdje oni imaju i važnijeg posla gdje treba istraživati kriminal.

  Sve to što ste iznijeli siguran sam nije u interesu građana Brčko Distrikta kojima ste vi kao i svi zvaničnici obvavezni služiti, tim prije što će se za desetak dana obilježavati 20 godina postojanja Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, kada sam očekivao da okupite privrednike, domaću pamet koje nije napustila zemlju, ljude iz javnog života kao i eminentne stučnjake iz svih sfera nauke iz oba entiteta kao i međunarodne zvaničnike da sumiramo pređeni put i suočimo se s grešakama kojih je bilo i da zajedno trasiramo naredne korake i reforme koje će ubrzati razvoj Distrikta BiH.

  Umjesto da pokušavamo zaustaviti odlazak mladih i „odliv mozgova“ koji je u Brčkom po procentualniosti najveći u BiH, najmanje sam očekivao da ovaj događaj dočekamo u atmosferi podjela i krize koja se iz institucija BiH prenosi i na Distrikt BiH.

  Vjerujem da ste svjesni i vi i svi ostali zvaničnici Distrikta BiH kako bi se sa nesagledivim posljedicama odvijala kriza u BiH kada bi pod motom „ZBOGOM BiH“ ILI „DOBRODOŠLA RS“ ili „DOBRODOŠLA FEDERACIJO BiH“, jer sam i sve to sam prošao kao učesnik arbitražnog postupka oko entitetske linije u području Brčkog.

  Uvjeren sam da moramo imati snage to izbjeći i zato sam se odlučio otvorenim pismom obratiti vama i svi ostalim zvaničnicima Distrikta jer sam kao bivši gradonačelni i predsjednik skupštine učestvovao u izgradnji Distrikta BiH kao i države i neću stojati po strani i gledati kako se sve to pokušava poljuljati.

  Spreman sam podijeliti sva pozitivna iskustva kroz koja sam prošao sa ostalim tadašnjim zvaničnicima u težim vremenima koje se manifestovalo u iscrpljujućem radu u institucijama Distrikta BiH, međusobnom uvažavanju i toleranciji, poštivanju različitosti običaja i tradicije nacionalnih i vjerskih uvjerenja i to naročito kada smo utvrdili nazive gradova i trgova, obnovi i izgradnji spomenika i ukljanjanju onih koji su bili neprikladni za ovu zajednicu, obnovi vjerskih objekata, poštivanju vjerskih praznika itd.

  Nažalost nismo na kraju uspjeli donijeti zakon o praznicima na državnom nivou unutar Distrikta ali obilježavalji smo i one za koga su jedni bili legalni a za druge nelegalni a sada i zvanično neustavni, svako na svoj način i bez potrebe da se neko uznemirava, kako se danas pred praznik Dana nezavisnosti naglašava i pokušava unijeti nemir među građane.

  Ja sam gradonačelniče obavljao raznorazne funkcije pod raznim znamenjima i zastavama i u Brčkom dok je još bio u okviru RS-a, a i u RS-u u Vijeću naroda i nisu mi smetala niti državna niti entitetska obilježja s tim da sam uvjek insistirao na prisustvo državne zastave i oznaka države BiH kao i da na unutarnjim karatama BiH bude definirana pozicija i granice Brčko Distrikta BiH prema arbitražnoj odluci.

  Na kraju vam želim istaći da nas pitanja poput zastava i obilježja može vratiti unazad pa čak i u srednji vijek ili ispoljavanju ispraznog populizma kao predizborna kampanja, koji će samo doprinijeti odlasku mladih sa ovih prostora.

  Gradonačelniče, ja vas doživljavam kao poštenog čovjeka i dobrog saradnika kada ste mi zajedno sa predsjednikom skupštine i ostalim zvaničnicima na sve načine pomogli da JP KOMUNALNO BRČKO izvučemo iz gubitaka i vratimo ga u stabilno stanje.

  Žao mi je što ste ne možete oduprijeti uticaju politike i stranačkih pa i entitetskih interesa jer prije svega vi ste na funkciji na kojoj bi trebalo da služite svim građanima i da se borite za zajedničke interese svih njih na što sam vam davno sugerirao, jer se ja najviše ponosim time što mi i dan danas svi odaju priznanje za poštivanje interersa svih, bez obzira na nacionalnu odrednicu, gdje sam se borio za interese i povratnika i izbjeglica, svih boračkih populacija, vjerskih i kulturnih zajednica itd.

  Svjestan sam da smo te procese možda mogli i brže razvijati ali ponosan da smo ipak stvorili temelje tada stabilnog građanskog društva što imam pravo da i danas zahtjevam i očekujem od  svih nosilaca vlasti. Baš danas nam najmanje trebaju jake poruke sa nacionalnim, stranačkim i entiteskim nabojem, populizmom i lažnim patriotizmom.

  Ostavimo to za jesen za izbore ako još budemo imali publiku za to, jer nas je mladost sita zbog ovakvog ponašanja i dok se još nije desila masovna migracija mladih na zapad gdje im ništa od ovoga što se ovde propagira odnosno spočitava, ne predstavlja problem ili bilo kakvu barijeru unutar zemlalja u kojima bi tražili svoju budućnost.

  Zato gradonačelniče ovo moje obraćanje upućeno je vama kao prvom čovjeku Distrikta BiH a odnosi se i na sve ostale zvaničnike.

  Iskoristimo i entuzijazam supervizora i međunarodne zajednice koja nam želi iskreno pomoći da se okrenemo reformama koje ste i njemu nedavno obećali na tom putu.

  Ukoliko smatrate za potrebnom, imaćete saveznika i u Pokretu socijalne pravde i demokratije u mladom timu koji u okviru pokreta djeluje a koji je predložio niz korisnih prijedloga na budžet Distrikta BiH i ujedno priprema  cjelovite programe naročito kada se radi o statusnim pitanjima mladih, zapošljavanju i drugim reformama koja se temelje na dobrim praksama i iskustvima u regionu.

  Na kraju ovog mog obraćanja želim vam gradonačelniče česttiti Dan Distrikta Bosne i Hercegovine kao i svim građanima u nadi da ćemo se ubuduće susretati u pozitivnijoj atmosferi raspravama o budućim projektima razvoja Distrikta BiH i jedine nam države Bosne i Hercegovine, pod čijim suverenitetom je Brčko Distrikt, posebno naglašavam BiH koja je u sastavni dio naziva Brčko Distrikta.

  Osjećam dužnost ovim putem i da građanima čestitam 1. mart Dan nezavisnosti BiH, svima onima kojima  je ova naša država na srcu, u nadi da ćemo ovaj događaj u budućnosti dočekivati u boljem ozračju jer sam uvjeren da će BiH vječno opstati kao i naš Distrikt BiH čiji su temelji već odavno postavljeni.

  Autor: Mirsad Đapo
  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = eight