More

  Mirsad Đapo: Gospodo iz vlasti, vama se obraćam!

  spot_imgspot_img

  Ovim putem vam želim postaviti jasno pitanje, zašto na pojedinim zgradama koje pripadaju institucijama Brčko distrikta BiH nema istaknutih državnih zastava? Zbog čega izbjegavate vašu zakonsku obavezu?

  Piše: Mirsad Đapo

  MORAM LI NA OVAJ NAČIN VAS PODSJETITI DA JE BRČKO DISTRIKT BOSNE I HERCEGOVINE POSEBNA ADMINISTRATIVNA JEDINICA POD SUVERENITETOM BOSNE I HERCEGOVINE-DIREKTNIM I JEDINIM SUVERENITETOM!

  U zadnje vrijeme a naročito tokom ove godine, sve su intezivniji nasrtaji na status Brčko distrikta Bosne i Hercegovine a kojeg sve više svojataju iz vladajućih struktura Republike Srpske, sve je više legalnih i nelegalnih manifestacija koje taj entitet organizuje u Brčkom. Vrhunac takvih ispada bio je ovih dana u predizborno vrijeme gdje se Brčko distrikt BiH svojata kao dio teritorije manjeg bh entiteta Republike Srpske. Najavljuju se i buduća razgraničenja teritorije koja u cijelini i na svim djelovima zajednička teritorija gdje je entitetska linija na osnovu odluka oba entiteta trajno izbrisana a jedini zakoni koji se primjenjuju na teritoriju Brčko distrikta BiH su zakoni države Bosne i Hercegovine kao i zakoni i legislativa Brčko distrikta BiH počev od statuta do ostalih zakonskih rješenja koje donose isključivo institucije Brčko distrikta BiH. Da utvrdimo gradivo, napominjem vladajućim kao i kandidatima na listama iz entiteta RS da je vlada tog entiteta donijela odluku nakon konačne arbitražne odluke i amandmana na ustav BiH u kojem se sadržava status Brčko distrikta BiH da se trajno briše međuentitetska linija na prostoru Brčko distrikta BiH a u sastavu tadašnje vlade su mahom iz sadašnje vladajuće garniture.

  Nasuprot tome vlada Federacije BiH je u potpunosti zanemarila svoj interes prema Brčko distriktu BiH ali su se u izbornoj godini nakon više od 20 godina sjetili otvoriti svoju kancelariju u Brčkom gdje na zgradi u kojoj se nalazi kancelarija nema takođe istaknute državne zastave. Odobrili su i sredstva za rekonstrukciju dva krova na javnim zgradama u seoskom području kao znak da su tu prisutni i postoje na ovom teritoriju. Da su barem konačno rješili status boraca u Brčkom koji nemaju ista prava kao borci u F BiH, za koje su obezbjedili sredstva ali borci nisu još uvjek uvedeni u prava koja im pripadaju. Ali sam siguran da će posle 2. oktobra doći do pozitivnih promjena pa ćemo imati više Federacije BiH zastupljene u Brčkom a i države.

  Vrijede li institucije bez zastave i koliko vrijedi naš indetitet bez zastava?!

  Dragi moji Brčaci, na ovim fotografijama možete vidjeti institucije Brčko distrikta BiH bez istaknutih državnih zastava. Takođe možete vidjeti i zgradu BH telekoma čiji je osnivač vlada Federacije BiH a i u kojoj se nalazi kacelarija vlade F BiH bez istaknute državne zastave. Takav slučaj je i sa BH poštom.

  Zastava je jedan od najjačih i najvažnijih simbola države. Zastava države se voli, pred njom se stoji mirno i za nju se daje i život. Ukidanjem tog simbola guši se patriotizam a nestaje i moć države.

  POZIVAM VAS da sutra podignete glave i pogledate svoje mjesne zajednice, ambulante, razne urede, zgrade fondova, CIPS, vatrogasno itd. i da utvrdite ima li istaknuta zastava naše domovine kao jasno obilježje jedne države u kojoj živimo.

  Otisak.ba

  1 KOMENTAR

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty five ÷ = thirteen

  Čitano

  Povezani članci