Miroslav Tomić pravosnažno osuđen za paljevinu jedne kuće

  Tužilaštvo dokazalo krivicu Miroslava Tomića, potvrđena kazna od dvije godine zatvora.

  [Fokus.ba - Arhiva]

  Postupajući po optužnici Tužilaštva Brčko distrikta, nadležni sudovi u Brčkom okončali su suđenje Miroslavu Tomiću (27 godina), optuženom za paljevinu dviju porodičnih kuća u Dubravama kod ovog grada početkom prošle godine, saopćeno je u četvrtak iz Tužilaštva, javlja Otisak.ba.

  Nakon žalbenog postupka, Tomiću je potvrđena kazna zatvora izrečena u prvostepenom postupku u trajanju od dvije godine.

  Prethodno je Tužilaštvo dokazalo da je optuženi, koji je i ranije osuđivan, kriv za podmetanje požara u kući mještanina M. M. u februaru prošle godine.

  Tužilaštvo je stavilo na teret Tomiću da je 19. februara 2017. godine podmetnuo požar najprije u kući lica s inicijalima M. M. (oko 02.30 sati), a nešto kasnije (oko 04.30) i u kući njegove tetke.

  Tomić je takođe optužen da je podmetanjem požara u jednoj od tih kuća ugrozio i ostale obližnje nastanjene objekte izazvavši opasnost po život ljudi i imovinu većeg obima.

  Tužilaštvo je osiguralo i uz optužnicu dostavilo na daljnji krivični postupak blizu dvije stotine dokaza prikupljenih tokom manje od tri mjeseca istrage.

  Ocjenjujući da su dokazani navodi o izazivanju požara u kući M. M, Osnovni sud je optuženog, koji je prethodno izdržao kaznu za ubistvo sugrađanke, oglasio krivim za krivično djelo paljevine (iz člana 295. stav (1) Krivičnog zakona Distrikta), oslobodivši ga ostalih optužbi.

  Nakon žalbenog postupka, prvostepena presuda, kojom je optuženi osuđen na dvije godine zatvora za jedno krivično djelo paljevine, potvrđena je i kao takva postala pravosnažna.

  Tužilaštvo takođe procesuira Miroslava Tomića zbog prijetnji, koje su tokom ovog postupka izrečene sutkinji Osnovnog suda i policijskim službenicima.

  Njemu je, s tim u vezi, za ugrožavanje sigurnosti više službenih lica pri vršenju njihove funkcije nepravosnažno izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

  Tužilaštvo je tom optužnicom predložilo da se optuženom izrekne i mjera sigurnosti obaveznog psihijatrijskog liječenja, dok je žalbom na presudu i u ovom slučaju zatražilo izricanje zatvorske kazne u dužem trajanju.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  8 + one =