Mirko Zečević Tadić uspješno savladao “Planinarski izazov preživjelih od mina”

Autor teksta: Adis Mujdanović
Izvor fotografija: Planinarsko društvo Granaš (Instagram i Facebook)

Mirko Zečević Tadić u pratnji njegove sestre Marije Zečević uspješno je savladao “Planinarski izazov preživjelih od mina”, popevši se na najveći vrh u Bosni i Hercegovini – Maglić (2.386 metara nadmorske visine), objavilo je jutros Planinarsko društvo Granaš iz mjesta Štrepci kod Brčkog, čiji je on član, na svojoj instagram stranici.

“I pored teških vremenskih uslova praćenih jakim udarima vjetra pet žrtava mina iz BiH uspješno se popelo na vrh Maglića. Uspon su uspješno savladali Dragan Janjić iz Trebinja, Nijaz Memić iz Sarajeva, Dejan Zvizdalo iz Trnova, Mirko Zečević Tadić iz Brčkog i Željko Volaš iz Banjaluke”, navedeno je u objavi.

“Planinarski izazov preživjelih od mina” je specifična aktivnost koja promoviše kapacitete i prava preživjelih od mina i poziva nadležne institucije u BiH da ispune preostale obaveze iz Konvencije o zabrani mina koje se tiču podrške u rehabilitaciji i integraciji žrtava mina, kao i da očisti i preda na upotrebu lokalnoj zajednici preostale kontaminirane teritorije do 2025. godine.

Životnu priču Mirka Zečevića Tadića možete poslušati u video emisiji Otisak puls plus, objavljenoj 30. jula na YouTube kanalu Otisak TV:

--