More

  Mirko Šarović: Politički jaz smeta ekonomskom razvoju BiH

  - To nisu komercijalni krediti, to su najpovoljniji krediti. Nema boljih trenutno na svijetu. Sve ostale zemlje na takav način rade, rekao Šarović

  - Advertisement -

  Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, danas je u Sarajevu, tokom EBRD-ove konferencije izjavio da politički jaz u mnogome smeta ekonomskom razvoju zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

  Jedna od sesija, posljednjeg dana Godišnjeg sastanka Odbora guvernera evropske banke za obnovu i razvoj i poslovne konferencije, bila je na temu “Investirajte u BiH – investirajte u profitabilne projekte”. Sesiji su, osim bh. zvaničnika, prisustvovali predstavnici EBRD-a predvođeni predsjednikom Sumom Chakabartijem te uspješni domaći privrednici.

  Šarović je naglasio i da je dosadašnji tok EBRD-ove konferencije pokazao da je BiH sposobna za organizaciju velikih događaja. Dodao je da će u petak, nakon što se okonča konferencija, moći konkretnije sumirati utiske i rezultate.

  “Čini mi se da možda treba istaći prezentovanje BiH, koje je bilo uspješno, najuspješnije grane su se predstavile. Možda je važno reći, iako samo najavljujem, da bi danas tokom dana Predsjedništvo BiH trebalo da završi svoj dio posla, koji se odnosi na saglasnost za potpisivanje ugovora na 210 miliona eura za koridor 5c, odnosno petlju Doboj, 150 miliona za Republiku Srpsku i 60 miliona za dio koji se odnosi na Federaciju BiH. Mislim da je to značajno i već je spremno dodatnih 200 miliona eura za više projekata, 100 miliona za privatni sektor, ostalo za infrastrukturu i ‘zelene gradove’ i time se obistinjuje najava Sume Chakabartija da u 2019. godini BiH može računati na 400 miliona eura”, kazao je Šarović i dodao:

  “EBRD nije jedina koja prati BiH. Tu su i druge velike finansijske institucije, ali za početak je dosta. Mislim da ova 2019. godina počinje dobro, bez obzira na turbulentnu politiku. Jeste tačno da politički jaz u BiH u mnogome smeta ekonomskom razvoju, ali nadam se da će se i to prevazići i da će politika da prati ekonomiju i potrebe zemlje u njenom razvoju.“

  Šarović je pojasnio da se BiH ne može razvijati bez investitora kao što je EBRD.

  “To nisu komercijalni krediti, to su najpovoljniji krediti. Nema boljih trenutno na svijetu. Sve ostale zemlje na takav način rade. Grace period je veoma dug, kamatna stopa je vrlo mala i BiH, naravno, vodi računa da uzima kredite u skladu sa svojom kreditnom sposobnošću, o tome vodi računa i EBRD”, naglasio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  Ahmet Egrlić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, smatra da je konferencija EBRD-a u Sarajevu skrenula pažnju sa teških tema na optimistične teme i ukazao na mogućnost ulaganja u BiH.

  “Poslovna zajednica je očekivala da se jedan ovakav događaj desi u BiH. Zapravo neophodno je na ovakav način mijenjati imidž BiH u svijetu i time olakšati našim kompanijama u pronalasku i promociji na novim tržištima u Evropi i svijetu”, rekao je Egrlić i dodao:

  “Imali smo priliku da na najbolji način poslovna zajednica prezentira gdje je to ona danas, šta to ona ima i kakve mogućnosti za poslovanje u BiH i pored ovih stvari, koje nam nedostaju, na koje smo na neki način diskretno ukazali. Govorili smo o tome šta su to prednost BiH. Tako da su naše kompanije pokazale da gotovo nema ozbiljnijeg stranog investitora koji nije uspio u BiH, koji je izgubio svoj kapital.”

  Anto Domazet, doktor ekonomskih nauka i bivši ministar trezora institucija BiH, istakao je da je strategija direktnih stranih investicija izuzetno značajna, i to upravo investicije koje obuhvaćaju “zelene gradove” i reinvestiranje.

  “Treba shvatiti da mi nismo privatizirali sve ono što je moglo da se proda stranim partnerima, kao što su to na primjer uradile Crna Gora, Srbija i mnoge druge zemlje u okruženju. Mi još uvijek imamo i BH Telecom, elektroprivrede u našem vlasništvu, imamo niz strateških javnih poduzeća u državnom vlasništvu. Nije to put privlačenja stranih direktnih investicija, nego upravo ovo reinvestiranje postojećih stranih investitora i ‘green field’ nove investicije. To zahtjeva politike koje se moraju znatno više fokusirati na naše resurse, na naše mogućnosti i na imidž koji imamo, kao dobra destinacija stranih investicija”, rekao je Domazet.

  Godišnji sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj održava se u Sarajevu od 7. do 9. maja. Od brojnih sesija, sastanaka i prezentacija vrijedi spomenuti Panel o Zapadnom Balkanu, koji je održan u četvrtak, a na kojem su govorili Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Edi Rama, premijer Albanije, Ana Brnabić, premijerka Srbije, Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije.

  Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH i EBRD-ov predsjednik Chakabarti potpisali su ugovor o zajmu, koji će omogućiti izgradnju novih 14 kilometara autoputa na koridoru 5c, a čija je vrijednost 210 miliona eura.

  Sredstva će biti alocirana na JP Autoceste FBiH 60 miliona eura i JP Autoceste  RS u iznosu 150 miliona eura. Uslovi zajma su povoljni uz rok otplate od 15 godina, uključujući grace period od tri godine. Predviđeni rok za realizaciju projekta izgradnje obilaznice Doboj je kraj 2022. godine.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  16 − eleven =