More

  Mirko Bosnić osuđen za ubistvo mladića

  Prvostepenom presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  U četvrtak, 24. maja 2018. godine, vijeće Osnovnog suda Brčko distrikta BiH objavilo je presudu kojom je optuženog Mirka Bosnića oglasilo krivim da je kao saizvršilac, dana 23. maja 2015. godine u Brčkom, lišio života D.M. (23) iz Brčkog, čime je počinio krivično djelo “Ubistvo” iz člana 163. stav 1, u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, te ga osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, saopćeno je iz Pravosudne komisije Distrikta.

  U izrečenu kaznu zatvora osuđenom se uračunava vrijeme provedeno u ekstradicionom pritvoru od 09. marta 2016. godine do 01. septembra 2016. godine i vrijeme provedeno u pritvoru određenom od strane Osnovnog suda Brčko distrikta BiH od 01. septembra 2016. godine pa sve dok pritvor traje.

  Produžen pritvor

  Sud je istovremeno donio i rješenje kojim je produžio pritvor osuđenom, koji može trajati najduže 9 mjeseci.

  Sud je osuđenog oslobodio plaćanja troškova krivičnog postupka, a porodicu ubijenog M.D. uputio da svoj imovinsko-pravni zahtjev ostvaruju u parničnom postupku.

  Protiv navedene presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH, u skladu sa zakonom, stoji na kraju saopćenja Komisije.

  Ristiću 13 godina

  Osim što je dokazalo krivicu ranije optuženom Goranu Ristiću, koji je usljed toga nedavno pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, Tužilaštvo Brčko distrikta je u ovom slučaju nastavilo dokazivanje optužbi i protiv Bosnića tereteći ga za saizvršilaštvo u ovom krivičnom djelu.

  “Tužilaštvo ih je obojicu procesuiralo pod optužbama da su 23. maja 2015. godine u brčanskom naselju Grčica upotrebom noževa lišili života tada 23-godišnjeg M.D. U oba postupka Tužilaštvo je dokazivalo optužne navode prema kojima oštećeni tada nije bio u mogućnosti suprotstaviti im se u položaju u koji su ga doveli u namjeri da ga liše života, a potom mu nanijeli trinaest ubodnih i jednu reznu ranu, usljed kojih je i nastupila njegova nasilna smrt. Zastupajući optužbu na odvojenim pretresima Tužilaštvo je neposredno izvelo blizu četiri stotine materijalnih dokaza, te saslušalo preko dvadeset svjedoka, kao i veći broj vještaka angažiranih iz područja više užih specijalnosti važnih za dokazni postupak”, navodi se u saopćenju Tužilaštva u četvrtak.

  Tužilaštvo podsjeća da se nakon što je M.D. ubijen, Bosnić skoro godinu dana nalazio u bjekstvu, nakon čega je u martu 2016. godine uhapšen u Novom Sadu po prijedlogu Tužilaštva Distrikta za njegovo privremeno pritvaranje u svrhu ekstradicije. On je izručen lokalnom pravosuđu u septembru iste godine, kada mu je na prijedlog ovog tužilaštva odmah određen pritvor, nakon čega mu je ova mjera za uspješno vođenje krivičnog postupka nadalje više puta produžavana.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  85 − = seventy eight