Mirko Bosnić osuđen za ubistvo mladića

  Prvostepenom presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina.

  Sud je istovremeno donio i rješenje kojim je produžio pritvor osuđenom, koji može trajati najduže 9 mjeseci [Arhiva]

  U četvrtak, 24. maja 2018. godine, vijeće Osnovnog suda Brčko distrikta BiH objavilo je presudu kojom je optuženog Mirka Bosnića oglasilo krivim da je kao saizvršilac, dana 23. maja 2015. godine u Brčkom, lišio života D.M. (23) iz Brčkog, čime je počinio krivično djelo “Ubistvo” iz člana 163. stav 1, u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, te ga osudilo na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina, saopćeno je iz Pravosudne komisije Distrikta.

  U izrečenu kaznu zatvora osuđenom se uračunava vrijeme provedeno u ekstradicionom pritvoru od 09. marta 2016. godine do 01. septembra 2016. godine i vrijeme provedeno u pritvoru određenom od strane Osnovnog suda Brčko distrikta BiH od 01. septembra 2016. godine pa sve dok pritvor traje.

  - Reklama -

  Produžen pritvor

  Sud je istovremeno donio i rješenje kojim je produžio pritvor osuđenom, koji može trajati najduže 9 mjeseci.

  Sud je osuđenog oslobodio plaćanja troškova krivičnog postupka, a porodicu ubijenog M.D. uputio da svoj imovinsko-pravni zahtjev ostvaruju u parničnom postupku.

  Protiv navedene presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH, u skladu sa zakonom, stoji na kraju saopćenja Komisije.

  Ristiću 13 godina

  Osim što je dokazalo krivicu ranije optuženom Goranu Ristiću, koji je usljed toga nedavno pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, Tužilaštvo Brčko distrikta je u ovom slučaju nastavilo dokazivanje optužbi i protiv Bosnića tereteći ga za saizvršilaštvo u ovom krivičnom djelu.

  “Tužilaštvo ih je obojicu procesuiralo pod optužbama da su 23. maja 2015. godine u brčanskom naselju Grčica upotrebom noževa lišili života tada 23-godišnjeg M.D. U oba postupka Tužilaštvo je dokazivalo optužne navode prema kojima oštećeni tada nije bio u mogućnosti suprotstaviti im se u položaju u koji su ga doveli u namjeri da ga liše života, a potom mu nanijeli trinaest ubodnih i jednu reznu ranu, usljed kojih je i nastupila njegova nasilna smrt. Zastupajući optužbu na odvojenim pretresima Tužilaštvo je neposredno izvelo blizu četiri stotine materijalnih dokaza, te saslušalo preko dvadeset svjedoka, kao i veći broj vještaka angažiranih iz područja više užih specijalnosti važnih za dokazni postupak”, navodi se u saopćenju Tužilaštva u četvrtak.

  Tužilaštvo podsjeća da se nakon što je M.D. ubijen, Bosnić skoro godinu dana nalazio u bjekstvu, nakon čega je u martu 2016. godine uhapšen u Novom Sadu po prijedlogu Tužilaštva Distrikta za njegovo privremeno pritvaranje u svrhu ekstradicije. On je izručen lokalnom pravosuđu u septembru iste godine, kada mu je na prijedlog ovog tužilaštva odmah određen pritvor, nakon čega mu je ova mjera za uspješno vođenje krivičnog postupka nadalje više puta produžavana.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  one × = 3