Ministrica civilnih poslova BiH: Brčko ne smije biti zaboravljeno

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević (HDZBiH) danas je u brčanskoj Gradskoj vijećnici razgovarala sa predstavnicima izvršne vlasti Brčko distrikta BiH o procesu imunizacije na području ove lokalne zajednice. U izjavi za medije je naglasila da Brčko ne smije biti zaboravljeno i zapostavljeno prilikom donošenja odluka na nivou države, što se ranije dešavalo.

Nakon stupanja na dužnost ministrice civilnih poslova Gudeljević je, kaže, primijetila da je u razgovarima o donacijama na državnom nivou Brčko distrikt BiH znao biti vrlo često zapostavljen, te da se o tom dijelu BiH gledalo kao o lokalnoj zajednici u kojoj “teče med i mlijeko”, istaknuvši pozitivan primjer suživota u Distriktu.

“I dalje ću nastojati da se takvi propusti ne dešavaju”, poručila je ona.

Državna ministrica je uputila apel građanima da se u što većem broju vakcinišu, a da sve teče po planu imunizacije stanovništva naglasio je prvi čovjek grada na Savi, koji je podcrtao dodatni doprinos Ministarstva civilnih poslova BiH u pomoći na suzbijanju pandemije korona virusa.

“Možemo u ljetnom periodu konačno imati normalnije uslove za život”, izjavio je gradonačelnik Esed Kadrić (SDA).

Zahvaljajući zalaganju ministrice Gudeljević Distrikt je, prema riječima čelnika brčanskog zdravstva, svoj procenat dobijanja stranih donacija sa državnog nivoa povećao sa 0,5 na 2,5 posto.

“Brčko distrikt ima prijavljenih 10.000 građana, za sada smo vakcinisali 3.000″, naveo je šef Odjela za zdravstvo brčanske Vlade Sead Šadić (SDA).

Istakao je da je ova lokalna zajednica krenula u direktnu nabavku vakcina, te da se u narednom periodu očekuje dolazak još 20.000 doza vakcina što bi, kako procjenjuje, uz postojeće donacije trebalo biti dovoljno za kvalitetno sproveden proces imunizacije.

Novinar: Adis Mujdanović