More

  Ministarstvo sigurnosti BiH: Oko 20 osoba svaki dan podnese zahtjev za azil

  Azilantski centar ima kapacitet od 154 mjesta. Trenutno je kapacitet smanjen za 35 mjesta, jer su korisnici centra oštetili dio prostorija u kojima su bili smješteni, potvrdili su za AA iz Ministarstva sigurnosti BiH.

  - Advertisement -

  Institucije Bosne i Hercegovine u skladu sa svojim kapacitetima zbrinjavaju ilegalne migrante koji se nalaze ili dolaze u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je za Anadolu Agency (AA) u Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine.

  Rečeno je to u odgovoru na pitanje u vezi s prozivkama da institucije BiH nedovoljno čine za zbrinjavanje migranata koji sve više dolaze u BiH.

  “U nekim slučajevima ilegalni migrant pokušavaju izbjegavati kontrolu i propise BiH, kako bi što prije došli do svog krajnjeg odredišta, a to su zemlje Zapadne Evrope”, navode u Ministarstvu sigurnosti BiH odgovarajući na navode da sve više migranata boravi na otvorenom na Ilidži kod Sarajeva, po džamijama i drugim objektima i zašto je to tako.

  U Ministarstvu sigurnosti BiH tražili smo i podatke o tome koji su kapaciteti Azilantskog centra te šta sve on pruža migrantima nakon dolaska u Bosnu i Hercegovinu.

  “Azilantski centar ima kapacitet od 154 mjesta. Trenutno je kapacitet smanjen za 35 mjesta jer su korisnici centra oštetili dio prostorija u kojima su bili smješteni. U Azilantskom centru azilanti imaju smještaj, obezbijeđenu ishranu, pruža im se pimarna zdravstvena zaštita, a radnici Azilantskog centra po iskazanoj potrebi osiguravaju prijevoz do Trnova, Ilidže, Sarajeva”, navode u Ministarstvu sigurnosti BiH.

  U javnosti se nerijetko govori kako je migrantima najvažnije da dobiju identifikacione kartone da su prijavljeni kao azilanti. Stoga smo iz Ministarstva sigurnosti BiH tražili pojašnjenje šta sa njim mogu i da li je tačno da to često zloupotrebljavaju kako bi se kretali po teritoriji BiH.

  “Tražitelji azila, shodno odredbama Zakona o azilu, moraju biti registrirani kako bi dobili karton tražitelja azila koji im je služio kao identifikacioni dokument (obzirom da nemaju nikakav svoj). Oni po dobijanju kartona tražitelja azila imaju slobodu kretanja u Bosni i Hercegovini i za vrijeme dok su tražitelji azila ne mogu biti protjerani iz Bosne i Hercegovine. Sa istima pristupaju primarnoj zdravstvenoj zaštiti, podižu novčana sredstva koja im putem brze pošte netko dostavlja u Bosnu i Hercegovinu”, ističu u Ministarstvu sigurnosti BiH.

  Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine za Anadolu Agency naveli su i podatke o kojem broju migranata se radi od početka ove godine koji su stigli u BiH, te kojim rutama dolaze do Bosne i Hercegovine.

  “U ovom mjesecu je otkriveno više od 300 ilegalnih migranata, a dnevno zahtjev za azil podnese oko 20 osoba. Migranti uglavnom dolaze iz pravca Crne Gore i Srbije, te iz Hrvatske koji budu po sporazumu o readmisiji vraćeni zbog nelegalnog boravka u Hrvatskoj”, kažu Ministarstvu sigurnosti BiH.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAnadolija

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  1 × = ten