Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS: Građani iz Brčko distrikta bili direktno u kontaktu sa osobom zaraženom u Austriji

Foto: Anadolija

Osobe koje su se nalazile u autobusu zaustavljenom na Graničnom prijelazu Gradiška sanitetima su odvezene na kućne adrese, a uručena su im rješenja o kućnoj izolaciji.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, objavio je da su za autobus sa 37 putnika koji se vraćao iz Austrije (u nekim izvještajima spominjalo se da je riječ o autobusu iz Slovenije) dobili podatak da se u njemu nalaze četiri osobe koje su bile u kontaktu sa osobom koja je potvrđena kao lice zaraženo virusom korona u Austriji.

“Preduzeli smo sve potrebne mjere, autobus je zadržan na granici. Ekipa iz Republičke uprave civilne zaštite, Uprave za inspekcijske poslove i Instituta za javno zdravstvo je obišla navedeni autobus, uzeti su uzorci od osoba koje su bile direktno u kontaktu sa osobom zaraženom u Austriji, to su uglavnom građani iz Brčko distrikta, tako da ćemo nalaze ovdje u našim laboratorijama i proslijediti nalaze kolegama u Brčko distriktu kako bi mogli dalje da se bave nadzorom nad ovim osobama”, rekao je Šeranić.

Pojasnio je da su putnici u autobusu zadržani na granici nešto duži period jer su u kontaktima sa higijensko-epidemiološkim službama domova zdravlja, obezbijedili sanitete iz opština u kojima žive ove osobe.

Šeranić je rekao da se nastavlja praćenje zdravstvenog stanja ovih osoba, da je autobus nastavio dalje prema mjestu odredišta, uz mjere dezinfekcije, a pratiće se i vozač autobusa u skladu sa propisima.

Autor: RadioSarajevo.ba / Anadolija

2 KOMENTARI

Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

Molimo Vas unesite komentar
Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

84 ÷ twelve =