More

  Ministar tvrdi da BiH ne ostaje bez imovine u Hrvatskoj

  Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša najavio je da će u sljedećih mjesec dana otići u susjedne zemlje i vidjeti kako se mogu sklopiti bilateralni sporazumi.

  - Advertisement -

  Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša izjavio je u utorak da je Informacija o aktivnostima u vezi sa zaštitom imovine i prava Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj bila na dnevnom redu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

  “Međutim, zbog sjednice Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koja je u 14:00 sati, dva zamjenika predsjedatelja su otišli ranije i iz tog razloga nismo imali priliku razgovarati o ovoj informaciji onako kako smo planirali na početku sjednice”, kazao je on novinarima nakon sjednice Vijeća ministara u Sarajevu, dodajući da je ostalo za sljedeći put da informaciju podrobnije razmotre.

  Kaže da su napravili preliminarni razgovor koji se ne može računati da su donesene neke odluke, nego da vide kako bi to tehnički moglo izgledati na sljedećoj sjednici.

  “Mislim da mi, prije svega, trebamo vidjeti kako će ta informacija izgledati. Moramo prvo vidjeti šta mi tu tražimo. Znamo da se i Pravobraniteljstvo uključilo u cijelu priču. Ono što nije dobro jeste to da se Vijeću ministara praktički adresira sva imovina; i ona koja se nalazi na entitetskim nivoima, odnosno ona imovina koja je ranije stavljena kao pasivni podbilans javnih poduzeća. Ako je to tako, onda trebamo znati da je to tako”, navodi Grubeša.

  Ponovio je raniji stav da “trebamo nastupati jednim glasom, trebamo razgovarati, pregovarati”.

  Sporazum ne potpisuju dva ministra

  Najavio je da će u sljedećih mjesec dana otići u susjedne zemlje, razgovarati sa susjedima, vidjeti kako se mogu sklopiti bilateralni sporazumi.

  “Ali, bilateralne sporazume ne potpisuju dva ministra. Zna se kako ide protokol o potpisivanju sporazuma. Trebaju se formirati pregovarački timovi sa strane Bosne i HercegovineH, to treba pod hitno napraviti”, kazao je Grubeša.

  Napomenuo je da u Vijeću ministara postoji spremnost da se ovo pitanje riješi, ali je naglasio da je Vijeće ministara zaduženo samo za imovnu koja se registrira na državnom nivou.

  “Ako govorim o imovini u Republici Hrvatskoj, s kojom, recimo, raspolaže Bosna i Hercegpvina, to se radi samo o sedam objekata. Mi imamo drugi problem, koji se sukcesijom treba riješiti. Iz tog razloga ovome problemu treba sveobuhvatno pristupiti. Nije jednostavan i nije onakav kakav se čini na prvi pogled”, naveo je Grubeša.

  Istaknuo je da je najvažnije da Bosna i Hercegovina ne ostaje bez imovine, kako se to u medijima spekulira, “ali je na vlastima Bosne i Hercegovine svih razina da vidimo kako ćemo pristupiti problemu i kako ćemo doći do rješenja”.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ one = five