Ministar Đokić u posjeti JP „Komunalno Brčko“: Radimo na rješavanju snabdijevanja električnom energijom Brčko distrikta BiH za narednu godinu

  Krajem septembra trebalo bi da bude raspisan novi javni poziv za nabavku električne energije za 2019. godinu.

  [Ustupljeno Otisku]

  Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić danas je boravio u zvaničnoj posjeti JP „Komunalno Brčko“. Sa predsjednikom Upravnog odbora Antom Ilićem, direktorom preduzeća Mirsadom Đapom i šefom RJ Elektrodistribucija Arminom Drapićem razgovarao je o mogućnostima nastavka snabdijevanja Brčko distrikta BiH električnom energijom i u 2019. godini, saopćeno je iz „Komunalnog“.

  Naime, JP „Komunalno Brčko“ je krajem jula raspisalo javni postupak za nabavku električne energije, na otvorenom tržištu, za potrebe snabdijevanja krajnjih kupaca u Brčko distriktu BiH i pokrivanje gubitaka u distributivnoj mreže u 2019. godini. Planom je predviđena nabavka 282.000.000 kWh, čija je procijenjena vrijednost bez PDV-a 29.500.000,00 KM. Procijenjena vrijednost nabavke iskazana po kWh je 10,46 feninga/kWh (ili 53,35 EUR/MWh).

  Na objavljeni javni poziv za dostavu ponuda za isporuku električne energije za potrebe Brčko distrikta BiH u 2019. godini do dana otvaranja ponuda 23.08.2018. godine pristigla je samo jedna ponuda. JP „Elektroprivreda BiH“ d.d Sarajevo je ponudila isporuku električne energije u 2019. godini po cijeni 11,61 feninga/kWh (59,21 EUR/MWh), sa uključenim troškovima balansiranja, što za predviđenu nabavku od 282.000.000 kWh iznosi 32.740.200 KM (bez PDV), dok je ukupna vrijednost ponuđene električne energije, nakon uključivanja svih troškova, dostigla 36.270.840 KM.

  S obzirom da je ponuđena cijena daleko veća u odnosu na planirane troškove, te da je pristigla samo jedna ponuda, koja je ocijenjena kao neprihvatljiva, ovaj postupak je okončan bez izbora, a krajem septembra trebalo bi da bude raspisan novi javni poziv za nabavku električne energije za 2019. godinu.

  Govoreći o podršci ministra Đokića Javnom preduzeću „Komunalno Brčko“ početkom godine, kada je dug prema Elektroprivredi Repblike Srpske bio oko šest miliona, a u vezi sa produženjem valute za plaćanje obaveza za isporučenu električnu energiju za 2017. godinu, direktor Đapo je podsjetio da je to bio prvi veliki izazov sa kojim se suočio dolaskom u ovo javno preduzeće. „Komunalno Brčko“ je tada bilo suočeno sa  aktiviranjem bankarske garancije, što bi dovelo do blokade svih računa Preduzeća do namirenja duga.

  Ističući zahvalnost za tadašnji angažman ministra Đokića i razumijevanje EP RS, istakao je da sada „imamo novi izazov“, a odnosi se na dobavljača za isporuku i snabdijevanje Distrikta električnom energijom za 2019. godinu.

  „S obzirom da prvi tender nije uspio, te da je Elektroprivreda BiH ponudila cijenu po kojoj bi mi u odnosu na procijenjenu vrijednost morali da platimo 7 miliona više nego što je planirano, te da na berzi cijena električne energije svakodnevno raste, svjesni smo da za privredu, građanstvo i JP Komunalno Brčko predstoji izuzetno teška situacija, ukoliko Republika Srpska ne bude imala za nas razumijevanje kakvo je imala i  prethodnih godina”, rekao je direktor Mirsad Đapo i dodao da u ovom nastojanju za postizanjem najboljeg dogovora očekuje i podršku Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH.

  Ministar Đokić je istakao da je Republika Srpska, odnosno Elektroprivreda Republike Srpske uz podršku Vlade Republike Srpske, u proteklih deset godina građanima, privredi i Brčko distriktu BiH u cjelini, uštedila oko 27 miliona KM, ukoliko se poredi cijena koju je EP RS davala za isporuku i snabdijevanje električnom energijom u odnosu na cijenu EP BiH.

  „Voljni smo i u narednom periodu i na bazi ekonomskih inetresa i pokazatelja da nastavimo saradnju. Imali smo i određene vrste primjedbi za takvu saradnju, međutim imajući u vidu status Brčko distrikta BiH i činjenicu da su entiteti i dalje u obavezi da budu pristuni i kontinuirano pomažu životu Distrikta, odnosno izvršenju svih onih funkcija koje su važne za život u ovom gradu, ja sam se prije svega time rukovodio sve ove godine i kao ministar u oblasti za energetiku, ali i u nekim drugim oblastima i dužnostima na kojima sam ranije bio”, rekao je  ministar Đokić.

  Istakao je i da je posljednjih nekoliko mjeseci, otkako Preduzećem rukovodi Mirsad Đapo, itetako vidljivo stabilizovanje Preduzeća i dijela koji se bavi snabdijevanjem električnom energijom, te da je sigurno da će se partnerska saradnja u ovom smislu i dalje nastaviti.

  Ministar Đokić je takođe posjetio i Distributivni centar upravljanja čija je osnovna funkcija daljinski nadzor i upravljanje nad elektrodistributivnom mrežom, gdje je od inženjera u smjeni Pere Ožegovića, dispečera za elektroenergetska postrojenja, dobio sve potrebne informacije o funkcionisanju ovog pogona.

  „Ovo je izuzetno moderan način upravljanja koji je podigao kapacitete Brčko distrikta BiH na možda i najveći nivo u BiH. Drago mi je da je ovo vidljiv napredak, koji pomaže kvalitetnoj isporuci električne energije za sve potrošače, a omogućava ubrzanu reakciju nakon ispada u mreži, daje punu kontrolu nad prenosnim kapacitetima u Brčko distriktu BiH na 35 i 10 kilovoltnim dalekovodima koji su osnovni za snabdijevanje, kao i upravljanje izvodima iz velikih čvornih sistema koji pripadaju Elektroprenosu BiH. Stoga treba odati priznanje na ovom tehnološkom napretku koji je ostvarila ekipa mladih inženjera, kao i oni koji su rukovodili Preduzećem, te oni koji njime danas rukovode”, zaključio je ministar.

  [Ustupljeno Otisku]

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty ÷ 4 =