More

  Milo Đukanović uoči predsjedničkih izbora: Biramo između EU i nacionalističkih iluzija ‘Srpskog i Ruskog svijeta’!

  Predsjednički kandidat DPS-a i aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da ishod predsjedničkih izbora u nedjelju po svom značaju daleko nadilazi granice Crne Gore, te da su, kao i maja 2006. danas, oči regiona i Evrope uprte u Crnu Goru.

  On se zahvalio Draginji Vuksanović Stanković i Jovanu Raduloviću, predsjedničkim kandidatima na ovim izborima, koji su prenijeli poruku svojim podržavaocima za koga treba glasati 2. prila. Zahvalio se i prijateljima iz regiona koji su mu dali podršku.

  Na kraju hvala prijateljima, liderima građanskih stranaka koje su predvodile Crnu Goru na putu prosteriteta – istakao je Đukanović.

  On je istakao da Crna Gora već duže od dvije i po godine prolazi veoma težak period.

  Promjena vlasti nije donijela ništa od onoga što su građani očekivali. Donijela je neodgovorno upravljanje, socijalni populizam i najveću neizvjesnost. Sve to, uz jačanje kleronacionalizma i podrivanje građanskog ustrojstva države učinilo je da međunarodni parteri Crnu Goru danas nazivaju rak ranom regiona. Nažalost, i politička i bezbjednosna slika Zapadnog Balkana se kvari – naveo je Đukanović.

  Jedino što je izvijesno, kako kaže, da svijet neće biti onakav kakvim ga znamo.

  Izvijesno je da ishod naših izbora u nedjelju po svom značaju daleko nadilazi granice Crne Gore. Kao i maja 2006. danas su oči regiona i Evrope uprte u Crnu Goru. Jer na ovim izborima Crna Gora polaže civilizacijski ispit zrelosti. Zato pokažimo našim prijateljima u regionu i saveznicima da ispit koji smo položili na referendumu nije bio uzaludan i da nećemo dati nezavisnu, međunarodno priznatu, atifašističku, multietničku Crnu Goru – istakao je Đukanović.

  Rezultat ovih izbora će, kako je rekao, opredijeliti pravac razvoja države.

  Biramo između nastavka evropskog puta Crne Gore i pokušaja da joj se nametne promjena kursa kretanje. Biramo između EU i nacionalističkih iluzija ‘srpskog i ruskog svijeta’. Biramo između budućnosti i prošlosti – naglasio je Đukanović.

  Kandidatura za njega nije bila izraz želje za ličnim i partijskim nadmetanjem, već, kako je rekao, isključivo pitanje odgovornosti i časti.

  • Ulog u ovoj političkoj utakmici je država i njena evropska budućnost – rekao je Đukanović.

  Prema njegovim riječima, Crna Gora 2. aprila mora da obnovi neke od svojih važnih historijskih lekcija.

  • One podsjećaju na vrijeme Svetog Petra Cetinjskog koji je imao tešku muku da uvjeri Crnogorce da je bolje živjeti u državi u kojoj vladaju zakoni, nego u besudnoj zemlji. Nema uvjerljivijeg svjedočanstva od njegovih poslanica, o teškim iskušenjima kroz koje je prolazila Crna Gora u neprestanoj borbi između snaga koje su je vukle naprijed i onih koje su je vukle nazad, između progresa i zaostalosti. Također, i na Njegoševo doba i njegove napore da uspostavi unutrašnji red i uvede obavezu plaćanja poreza bez koje ne može postojati nijedna država u svijetu. Na period vladavine Knjaza Danila koji je uložio velike napore u nastojanju da oduči Crnogorce od navike da budu protiv svoje države, kao i na dugi period vladavine knjaza i kralja Nikole u kojem su mnogi Crnogorci tuđeg kralja smatrali svojim i tuđe državne interese pretpostavlali interesima sopstvene zemlje – dodao je Đukanović.

  Kampanja, kako kaže, pokazuje da ni današnja Crna Gora nije imuna od takvih natruha prošlosti.

  Anticrnogorska politika

  • Druga vremena, drugi akteri, ali sa istih adresa stižu nam i iste ambicije: puna podrška anticrnogorskoj politici u Crnoj Gori. Kampanja između dva kruga svela se na promovisanje novog igrača koji će biti nosilac te anticrnogorske i antievropske politike. Nakon što su ideolozi i realizatori velikodržavne, velikosrpske, anticrnogorske politike izgubili svog favorita u prvom krugu, pokušavaju sada da preko novog lica pronađu zamjenu za realizaciju svojih interesa u Crnoj Gori. Jedino što znaju da u Milu Đukanoviću, DPS-u i građanskoj koaliciji imaju nesalomivog protivnika za sve što su interesi protiv Crne Gore i njene evropske budućnosti. Ovog puta pokušavaju da naprave još perfidniji izbor, jer se građani žele zavisti evropskom retorikom protivkandidata iz pokreta prijevarnog naziva “Evropa zdaj” pozajmljenog iz perioda socijalističke Slovenije. Ne želim da vjerujem da će njima i njihovim mentorima poći za rukom da za nepune tri godine po drugi put prevare crnogorske građane, kako su to učinili sa GP URA 30. avgusta 2020. Godine – kazao je Đukanović.

  Za razliku od protivkandidata on se, kako kaže, ne preporučuje lijepim željama ni usiljenom kritikom svega prethodnog i drugačijeg.

  • Moja referenca za novi mandat su rezultati ostvareni u prethodne dvije i po decenije. Sa mnom nema neizvjesnosti, s ponosom ističem da sam bio na čelu politike koja je sačuvala mir i učvrstila međuetnički i međuvjerski sklad – poručio je Đukanović.

  Ne mračnoj prošlosti

  Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je poručio da crnogorska nezavisnost 2006. godine nije obnovljena da bi je neko 2. aprila 2023. godine izdao.

  • Tada smo rekli ne mračnoj prošlosti, retrogradnoj prošlosti i diskriminaciji Bošnjaka. Nećemo dozvoliti da pružimo slobodu Crne Gore na tasci velikosrpskih projekata – poručio je Ibrahimović.

  Dodao je da ovaj skup ne može biti uspješan bez naše dijaspore.

  • Zato sam siguran da ćemo 2. aprila pobijediti. Onima koji su htjeli da ih uplaše, dijaspora će poručiti da ne daju Crnu Goru i da je ne mogu uplašiti – poručio je Ibrahimović.

  Predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka je poručio mladima da ih ne zove Milo Đukanović ili neki drugi političar nego Crna Gora.

  • Hoćemo li je sačuvat?! – pitao je on.

  Podsjećamo, u Sportskom centru “Morača” večeras se održala završna konvencija aktuelnog šefa države i predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

  Otisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  eight × 1 =