Milionska poslovna inicijativa STUDEN Grupe, sjednica Vlade BDBiH, borba protiv komaraca…

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu do 21. juna (od 16 sati) do danas (do 15:30 sati).

  Ilija Studen (Foto: STUDEN Grupa)

  Urednik: Adis Mujdanović

  Otisak.ba u današnjem izdanju Vjestnika donosi kratki pregled najvažnijih vijesti iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ostatka BiH, regije i svijeta, u periodu do 21. juna (od 16 sati) do danas (do 15:30 sati).

  BRČKO DISTRIKT BiH

  Brčko: STUDEN Grupa predstavila poslovnu inicijativu u vrijednosti od 500 miliona KM

  Najveći investitor u prehrambenu industriju Bosne i Hercegovine, kao i najveći strani investitor u Brčko distrikt BiH, STUDEN Grupa, danas je predstavila poslovnu inicijativu u vrijednosti od 500 miliona KM, čiji cilj je omogućiti potpuni rast i razvoj poslovnog ambijenta u Brčkom i kvaliteta života građana ove lokalne zajednice, ali i cijele regije. Više ovdje.

  Brčko: Vlada okončala 62. redovnu sjednicu

  U nastavku 62. redovne sjednice Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine danas je usvojila Odluku o utvrđivanju kriterija za postupanje prilikom odobravanja jednokratne novčane pomoći u slučaju smrti demobiliziranog borca i članovima uže porodice demobiliziranog borca, kao i Program utroška sredstava za ove namjene. Više ovdje.

  Brčko: Higijensko-epidemiološka služba aktivno radi u borbi protiv komaraca

  Sa dolaskom toplog vremena dolazi i jedna velika nuspojava – komarci. Njihovom razvoju jako pogoduju ove vremenske prilike pošto je nakon kišnih dana došlo do naglog zatopljenja.

  S obzirom na veliki broj pritužbi od strane građana, Otisak.ba je odlučio razgovarati sa šeficom Higijensko-epidemiološke službe JZU „Zdravstvenog centra Brčko“, doktoricom Mirjanom Kuzmanović. Više ovdje.

  „Beba više“ Brčko: Prva bh. organizacija za borbu protiv steriliteta članica „Fertility Europe“

  Udruženje “Beba više” iz Brčkog saopćilo je danas da je Bosna i Hercegovina dobila prvog predstavnika u evropskoj krovnoj organizaciji za borbu protiv steriliteta, te da su oni jednoglasno i zvanično postali ravnopravni član „Fertility Europe“. Ova odluka donesena je na ESHRE kongresu koji se ove godine održava u Beču. Više ovdje.

  Predstavnici Internacionalnog univerziteta Brčko učestvovali u radu okruglog stola “Odliv stanovništva iz BiH: Motivi i perspektive”

  Okrugli sto “Odliv stanovništva iz BiH: Motivi i perspektive” održan je 20. juna u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta u Bosni i Hercegovini, kao osmi i posljednji u nizu, s ciljem podsticanja dijaloga o ovoj aktualnoj temi, njenim uzrocima, posljedicama, te mogućnosti iznalaženja potencijalnih rješenja, saopćeno je danas iz Internacionalnog univerziteta u Brčkom. Više ovdje.

  BOSNA I HERCEGOVINA

  MUP RS odustao od formiranja rezervnog sastava policije

  Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike srpske promijenit će naziv u “Žandarmerija”, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, prevashodno mladim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji.

  “Ministarstvo je odlučilo da reorganizuje svoje interventne snage radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočavamo u RS-u, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata. Na ovaj način, smatramo da MUP sa dobro opremljenim, profesionalno obučenim i specijalizovanim snagama može da odgovori na bezbjednosne izazove u budućem periodu, koji će biti stavljeni pred policiju”, navodi se u saopštenju MUP-a RS, koje prenosi Anadolija.

  Navodi se i da s obzirom na to da je za uspostavljanje rezervnog sastava policije potreban duži vremenski period i sredstva u smislu provođenja konkursnih procedura i selekcije, opremanja uniformama i drugom pripadajućom opremom, kao i vrijeme za adekvatnu obuku da bi se rezervni sastav policije stavio u funkciju, iz Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, koji se nalazi u proceduri na Narodnoj skupštini RS, povlače članove koji se odnose na rezervni sastav policije.

  Sud BiH: Sretko Pavić osuđen na 13 godina zbog zločina u Prijedoru

  Nakon održanog glavnog pretresa, Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom predmetu protiv optuženog Sretka Pavića danas donio prvostepenu presudu kojom je optuženi proglašen krivim za krivično djelo zločini protiv čovječnosti. Sud je optuženom Sretku Paviću izrekao kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

  Sud je nakon izricanja presude donio rješenje prema optuženom Sretku Paviću kojim se određuje mjera zabrane uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava i zabranu izdavanja novih kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice.

  Kako je saopćeno iz Suda BiH, Pavić je proglašen krivim jer je u vrijeme ratnog stanja u Bosni i Hercegovini, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike BiH, a potom Republike srpske, usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Prijedor, u periodu od juna 1992. do septembra 1992. godine, znajući za takav napad i znajući da njegove radnje čine dio tog napada, u svojstvu pripadnika Volarske čete koja je bila u sastavu Šestog ljubijskog bataljona 43. Prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike srpske, suprotno pravilima međunarodnog prava, počinio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti zbog njihove nacionalne i vjerske pripadnosti i to ubistvom.

  Udruženje žrtava rata Foča traži uklanjanje murala Draže Mihailovića

  Udruženje žrtava rata Foča ’92-’95. uputilo je dopis načelniku Općine Foča Radisavu Mašiću, predsjedniku Skupštine Općine Izetu Spahiću i rukovodstvu nadležnih općinskih organa sa zahtjevom da se ispita i osudi slučaj postavljanja murala na stambenoj zgradu u Ulici Samoborska u središtu grada s likom četničkog generala Draže Mihailovića.

  “S neizmjerno velikim ogorčenjem obraćamo se cjelokupnoj domaćoj i svjetskoj javnosti, zapanjeni zbog nove, razumu nepojmljive provokacije svim Bošnjacima opštine Foča, stradalnicima u ratnim zbivanjima, povratnicima na područje grada i opštine, jeziva poruka svima koji žive, žele da žive ili samo dolaze u ovaj grad“, kaže se, između ostalog, u saopćenju ovog udruženja.

  Mihailovića je, kako se navodi u tekstu, zbog zlikovačkog djelovanja u Drugom svjetskom ratu, osudio sav slobodoljubivi dio svjetske civilizacije.

  REGIJA

  Odgođen samit zvaničnika Srbije i Kosova u Parizu

  Samit u Parizu, na kojem su se početkom jula trebali sastati najviši predstavnici Srbije i Kosova uz posredovanje predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i njemačke kancelarke Angele Merkel, odgođen je, objavio je Deutsche Welle (DW), pozivajući se na službu za medije njemačke vlade.

  “Tačno je da će sastanak najavljen za 1. juli biti odgođen”, navodi se u odgovoru pres-službe Vlade Njemačke na upit DW-a, prenosi agencija Fena.

  Dodaje se da “Njemačka i Francuska ostaju u bliskom kontaktu s Kosovom i Srbijom”, uz napomenu da ta služba Vlade u Berlinu “u pravilu ne prenosi informacije o kontaktima na radnom nivou”.

  State Department poziva Srbiju i Kosovo da se vrate pregovorima

  Američke vlasti nastavljaju da podržavaju dijalog u kojem posreduje Evropska unija (EU), kao i normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, rečeno je u State Departmentu povodom otkazivanja sastanka lidera Srbije i Kosova 1. jula u Parizu, prenio je Glas Amerike.

  State Department je naveo da “Beograd i Priština moraju da uklone prepreke, izbjegnu provokacije i vrate se pregovorima”.

  “Mi smo spremni da saslušamo i pomognemo objema stranama i EU kao posredniku da pronađu rješenje oko kojeg su svi saglasni”, dodalo je američko Ministarstvo vanjskih poslova.

  Thaci: Ako ove godine ne bude sporazuma, ulazimo u opasnu zonu

  Predsjednik Kosova Hashim Thaci ocijenio je u ponedjeljak da ukoliko ove godine ne bude postignut pravno obvezujući sporazum između Kosova i Srbije, može doći do opasne zone i destabilizacije cijele regije.

  “Želimo da jednom za svagda pojasnimo naš odnos kao države s državom Srbijom, što se može postići samo kroz dijalog koji će imati jasne rokove, precizne ciljeve, jamstva i međunarodnu podršku SAD-a i EU-a. Ne sumnjam da ako ove godine ne napravimo pravno obvezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući ćemo u opasnu zonu odnosa koji bi mogli destabilizirati cijelu regiju”, rekao je Thaci na otvaranju konferencije “Glas naroda”, prenosi Beta. On je naglasio kako situacija i nedavni događaji nisu obećavajući i da se stvari uopće ne kreću.

  “Unatoč nedavnim inicijativama za otvaranje dijaloga, rezultat je nula. Nedostatak dijaloga i mogućnost postizanja sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je najveći mogući rizik za sigurnost i stabilnost Kosova”, rekao je.

  SVIJET

  Američki cyber-napadi na iranske sisteme odbrane

  Sjedinjene Američke Države su prošle sedmice izvele kompjuterske napade na iranske sisteme lansiranja raketa i na špijunsku mrežu, nakon što je Teheran srušio američku bespilotnu letjelicu, pišu američki mediji.

  Američki predsjednik Donald Trump je u posljednji tren opozvao planirane zračne udare na Iran nakon rušenja tog izviđačkog drona 20. juna.

  No, u tajnosti je ipak odobrio protivudar u obliku cyber-napada na iranske odbrambene sisteme, pišu Yahoo! News i Washington Post.

  Iran: Cyber-napadi SAD-a bili su neuspješni

  Ministar telekomunikacija Irana Mohammed Javad Azari Jahromi poručio je putem Twittera da američki cyber-napadi na iranske ciljeve nisu bili uspješni.

  Agencija Reuters navodi da je objava iranskog ministra uslijedila nekoliko dana nakon medijskih izvještaja o tome da je Pentagon pokrenuo dugo planirani cyber-napad kako bi onesposobio iranske sisteme za lansiranje raketa.

  Podsjeća se da su napetosti uvećane između dugogodišnjih neprijatelja Irana i SAD-a nakon što je američki predsjednik Donald Trump u petak saopćio da je otkazao vojni napad koji je trebalo da bude izvršen u znak odmazde zbog iranskog obaranja američke bespilotne letjelice.

  Još jedan američki vojni brod na Bliskom istoku

  Američka mornarica saopćila je da je još jedan njen ratni brod stigao na Bliski istok. U saopćenju mornarice se navodi da je amfibijski brod USS Boxer, zajedno sa dva amfibijska broda za transport i iskrcavanje USS John P. Murtha i USS Harpers Ferry iz Indijskog okeana, stigao u zonu odgovornosti Pete flote. Mornarica nije precizirala gdje se tačno nalaze brodovi, prenosi AP.

  Američka Peta flota locirana u Bahreinu zadužena je za nadgledanje prisustva mornarice u Zaljevu i okolnim vodama na Bliskom istoku.

  U regiji se već nalazi američki nosač aviona USS Abraham Lincoln s pratećim brodovima, koji je Bijela kuća uputila u maju usljed porasta tenzija sa Iranom.

  Iran objavio spisak oborenih američkih dronova

  Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif izjavio je da “obaranje američkog izviđačkog aviona nakon povrede iranskog zračnog prostora nije jedini slučaj takve vrste u novije vrijeme”.

  Zarif je u nedjelju na svom Twitter nalogu objavio da je još jedan američki izviđački avion MQ9 ušao u iranski zračni prostor 26. maja, iako mu je upućeno nekoliko upozorenja.

  Iranska novinska agencija Fars objavila je prije toga listu američkih bespilotnih letjelica koje je, kako kaže, Iran oborio u posljednjih nekoliko godina nakon što su narušile zračni prostor te zemlje, što Sjedinjene Američke Države do sada nisu potvrdile ili demantirale. Prema agenciji Fars, na listi se nalazi šest letjelica koje je Iran srušio.

  Iran najavio novu mornaričku vježbu u Hormuskom moreuzu

  Iranska vojna mornarica održat će vježbu u strateškom Hormuskom moreuzu, u trenutku kada se pritisak na Iran nastavlja nakon što su Sjedinjene Američke Države ponovo nametnule sankcije usmjerene na njegov vitalni naftni sector.

  Hormuski moreuz jedini je morski prolaz iz Zaljeva i ključan je za globalnu opskrbu naftom, prenosi Anadolija. Kroz njega prođe trećina nafte kojom se trguje preko mora.

  Iranski admiral Hossein Khanzadi u četvrtak je za državnu televiziju rekao da će trodnevni manevri početi u petak i da će se protezati do Omanskog zaljeva i rubova Indijskog okeana.

  KULTURA

  Brčko: U srijedu promocija knjige „Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“

  Bošnačka zajednica kulture „Preporod“ Brčko poziva na promociju knjige „Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu“ autora Marka Attile Hoarea koja će se održati u ovom gradu, u avliji Kuće Bećirevića (Ulica Branislava Nušića 40), u srijedu, 26. juna sa početkom u 19:30 sati. Više ovdje.

  District Team: Kino noći u Omladinskom centru Brčko

  Neformalni pokret “District Team” iz Brčkog saopćio je danas da je proteklog vikenda organizirao za mlade besplatno gledanje filmova u brčanskom Omladinskom centru. Više ovdje.

  SPORT

  Vermont: Manifestacija “Sport bez granica” okupila mnogobrojne Brčake svih uzrasta

  Omladinski centar “Vermont” iz Brčkog saopćio je danas da je manifestacija pod nazivom „Sport bez granica“ jučer na stadionu Blatuša okupila mnogobrojne Brčake svih uzrasta. Više ovdje.

  Preminuo Žarko Varajić, nekadašnji kapiten KK Bosna

  Čuveni košarkaš sarajevske Bosne i reprezentativac SFR Jugoslavije Žarko Varajić preminuo je u 68. godini poslije duge i teške bolesti, prenose agencije i mediji.

  Varajić, član čuvene generacije sarajevskih „Studenata“ koji su postali prvaci Evrope 1979, ostat će upamćen po fenomenalnoj partiji u finalu i 47 poena protiv italijanskog Varesea, što je i dalje rekord.

  Sa reprezentacijom Jugoslavije ima olimpijsko srebro iz Montreala 1976, evropsko zlato 1977. u Belgiji i bronzu 1979. u Italiji.

  Vaterpolisti Srbije pobjedom nad Hrvatskom osvojili Svjetsku ligu

  Vaterpolisti Srbije osvojili su trofej u Svjetskoj ligi i tako izborili direktan plasman na Olimpijske igre u Tokiju, pošto su u dramatičnom finalu, po jakoj kiši, savladali reprezentaciju Hrvatske sa 12:11.

  Junak trijumfa bio je kapiten reprezentacije Srbije Filip Filipović, strijelac tri posljednja gola, uključujući i pobjedonosni peterac u posljednjoj minuti.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ninety five − = ninety one