Milioni djece u Jemenu ne idu u školu, koriste se kao vojnici

  UNICEF upozorava na veliku opasnost koja prijeti djeci koja pohađaju nastavu, njih 4,5 miliona, zbog prosvjetnih radnika, koji više od godinu nisu primili platu.

  Ujedinjeni narodi situaciju u Jemenu opisuju kao 'jednu od najgorih humanitarnih katastrofa u svijetu u savremeno doba' [EPA]

  Tokom tri godine rata u Jemenu najmanje dva miliona djece nije bilo u mogućnosti da pohađa nastavu, 2.419 je korišćeno u vojne svrhe, kao vojnici, a više od polovine djevojčica mlađih od 15 godina je udato, podaci su Fonda za pomoć djeci pri Ujedinjenim nacijama, prenosi Otisak.ba.

  U izvještaju o humanitarnoj krizi u Jemenu UNICEF navodi da je “od 2015. godine do danas oko pola miliona djece napustilo školovanje”.

  Na taj način je broj djece koja ne pohađaju nastavu povećan na dva miliona.

  Upozorili su i na ozbiljnu opasnost koja prijeti i djeci koja pohađaju nastavu, njih 4,5 miliona, zbog prosvjetnih radnika, koji više od godinu dana nisu primili platu.

  Iz UNICEF-a su istakli i da 2.500 škola nije u funkciji, jer se većinom koriste u vojne svrhe.

  Ugroženo vodosnabdijevanje

  Ukazali su i na potrebu pomoći građanima ove zemlje, kojih je 16 miliona, uključujući 8,2 miliona djece, u vidu pitke vode i sanitarne humanitarne pomoći.

  Iz Kancelarije UN-a u Ženevi potvrđeno je da će 3. aprila biti organizovana međunarodna konferencija na visokom nivou s ciljem pomoći građanima Jemena.

  Jemen je poprište duboke političke i bezbjednosne krize, koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat.

  Pobunjenički pokret kontroliše glavni grad Sanu i još nekoliko važnih regija u zemlji, a međunarodno priznata Vlada Jemena djeluje iz lučkog grada Adena.

  U sukobima su uništene neke od glavnih javnih usluga, kao što su vodosnabdijevanje i kanalizaciona mreža.

  Zbog toga je UN situaciju u Jemenu opisao kao “jednu od najgorih humanitarnih katastrofa u svijetu u savremeno doba”.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  × eight = twenty four