More

  Milić i Tanić potpisali Memorandum o povećanju sigurnosti hrane u BiH

  Ciljevi ovog memoranduma su jačanje saradnje, pružanje podrške i olakšavanje prenosa znanja s ciljem povećanja sigurnosti hrane u BiH, a u partnerstvu s nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH.

  Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) Siniša Milić i šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u brčanskoj Vladi Saša Tanić potpisali su u utorak Memorandum o razumijevanju sa Češkom razvojnom agencijom, Centralnim institutom za nadzor i kontrolu u poljoprivredi iz Brna i Državnim veterinarskim institutom iz Praga, u vezi s implementacijom projekta „Unapređenje sistema sigurnosti hrane u BiH“, u okviru razvojne saradnje između Republike Češke i BiH, javlja Otisak.ba.

  Ciljevi ovog memoranduma su jačanje saradnje, pružanje podrške i olakšavanje prenosa znanja s ciljem povećanja sigurnosti hrane u BiH, a u partnerstvu s nadležnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH.

  Projekat bi trebao doprinijeti poboljšanju sigurnosti hrane u BiH, fokusirajući se na odgovornu poljoprivrednu proizvodnju i promovisanje hrane koja ne šteti ljudskom zdravlju.

  Unapređenje u tri oblasti

  Projekat je u potpunosti usklađen s preporukama Evropske komisije u oblasti sigurnosti hrane, a njegova glavna svrha je da doprinese unapređenju sistema sigurnosti u tri glavne oblasti:

  – Podrška uspostavljanju funkcionalnog sistema kontrole pesticida i đubriva, te integralne zaštite bilja,
  – podrška uspostavljanju sistema službenog uzorkovanja za salmonelu i
  – podrška uspostavljanju pilot sistema za kontrolu aditiva u hrani.

  Memorandum će potpisati i predstavnici Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), Federalne uprave za inspekcijske poslove FBiH i Republičke uprave za inspekcijske poslove RS.

  SourceOtisak.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  thirty one − = 30