More

  Milić: Opozicija sama sebi uskratila pravo da raspravlja

  - Advertisement -

  Predsjednik Skupštine distrikta Brčko Siniša Milić izjavio je Srni da je funkcionisanje sadašnjeg saziva Skupštine mnogo demokratičnije nego što je to bio slučaj kada je dio sadašnje opozicije bio u sastavu skupštinske većine.

  Milić je istakao da je u mandatu 2012–2016. godine, kada je dio sadašnje opozicije bio u većini, nijednom komisijom nije predsjedavao poslanik iz opozicije, dok je u mandatu 2016–2020. godine samo jednom komisijom i to Komisijom za mlade predsjedavao poslanik opozicije.

  “U ovom mandatu poslanici opozicije predsjedavaju čak u tri komisije, uključujući onu najvažniju – Komisiju za praćenje rada Vlade, institucija distrikta i predstavke građana”, rekao je Milić.

  Komentarišući jučerašnje optužbe opozicionih poslanika iz Socijalističke partije, SBB-a i Naroda i pravde da im na drugoj redovnoj sjednici nije bilo dozvoljeno da raspravljaju o revizorskim izvještajima zbog čega su napustili salu, Milić je rekao da je opozicija sama sebi, izlaskom iz skupštinske sale, uskratila pravo da raspravlja o revizorskim izvještajima.

  “Odlukom Skupštine, poslanicima je na posljednjoj sjednici omogućeno da pojedinačno ili uopšteno raspravljaju o svim revizorskim izvještajima, ali oni to pravo nisu željeli da iskoriste i to je bila njihova odluka, a ne nekoga drugog”, rekao je Milić.

  Milić je dodao da je legitimno pravo opozicije da kritikuje, ali je istakao da optužbe treba da budu argumentovane, a ne paušalne, te zasnovane na zakonu, a ne na željama.

  “Žao mi je što su poslanici opozicije odustali od diskusije o revizorskom izvještajima. Možda je u stvari pravi razlog napuštanja sjednice bio taj što je dobar dio opozicije kroz svoje učešće u vlasti tokom 2018. godine dao svoj doprinos da revizorski izvještaji izgledaju tako kako izgledaju, pa bi, u svakom slučaju, morali da diskutuju sami protiv sebe”, rekao je Milić.

  On je dodao da, za razliku od prethodnih mandata kada je dobar dio sadašnje opozicije bio u vlasti, u ovoj skupštini nema zakona koji se usvajaju u hitnoj proceduri, što sve govori o demokratskom kapacitetu pojedinaca i stvarnom motivu njihovog djelovanja.

  Autor teksta: Srna

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img