More

  Milić odgovorio Ribiću, Iljazoviću, SDA i SP-u

  - Advertisement -

  Nakon što su se saopćenjem za javnost oglasili nezavisni zastupnici u skupštini Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Bahrija Ribić i Abdulah Iljazović, te SDA i SP u kojem su izrazili “duboku zabrinutost zbog trenutne političke situacije i moguće zloupotrebe rada Skupštine”, odgovorio im je, putem svog zvaničnog Facebook profila, predsjednik skupštine u Brčkom Siniša Milić.

  Njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti:

  Sve odluke za JP “Кomunalno” u skladu sa skupštinskim procedurama i ostaju na snazi!

  “Na žalost, po ko zna koji put, potvrđuje se da borba za vlast predstavlja ne samo suštinu, već i isključivi cilj djelovanja političkih subjekata, pri čemu se, često, ne preza ni od najtežih kvalifikacija, i to bez ikakve valjane argumentacije.

  Nakon što su na 50.redovnoj sjednici Skupštine usvojene izmjene Pravilnika, kojim se radnicima JP „Кomunalno“, obezbjeđuju plate u skladu sa dogovorom sa Sindikatom – SDA, SP i nezavisni poslanici, gospoda Iljazović i Ribić, posegnuli su za tvrdnjom kako je time „na najgrublji način“ prekršen Poslovnik o radu Skupštine. Na isti način, osporavaju se i druge usvojene tačke koje se tiču rada ovog javnog preduzeća.

  Iako odavno preovlađuje mišljenje kako politički cilj opravdava sva sredstva, pri čemu se iznošenje neistina doživljava ne kao porok, već kao poželjna osobina, dužan sam, ipak, isključivo radi javnosti saopštiti određene činjenice.

  Pogrešno se, u saopštenju, potpisnici pozivaju na član 33a Statuta Brčko distrikta BiH jer navedeni član govori o sprečavanju preglasavanja, odnosno o potrebnim afirmativnim glasovima prilikom glasanja o odlukama Skupštine koje su taksativno pobrojane u tom članu Statuta.

  Navedenu situaciju, na koju prigovaraju potpisnici saopštenja, u stvari, reguliše član 32 Statuta Brčko distrikta BiH koji je propisao da Skupština usvaja odluke ukoliko sjednici prisustvuje više od polovine ukupnog broja izabranih poslanika Skupštine, te da se odluke usvajaju javnim glasanjem, prostom većinom glasova poslanika.

  Član 83 Poslovnika takođe precizira da „kvorum predstavlja onoliki broj poslanika koji je u skladu sa ovim poslovnikom potreban za odlučivanje o predloženoj tački dnevnog reda“.

  Pošto je za usvajanje svih tačaka koje se pominju u saopštenju potrebna prosta većina od ukupnog broja prisutnih poslanika jasno je da su sve odluke na 50. redovnoj sjednici usvojene na način propisan i Statutom Brčko distrikta BiH kao i Poslovnikim o radu Skupštine Brčko distrikta BiH.

  U trenutku glasanja o navedenim tačkama, naime, u skupštinskoj sali se nalazilo 16 poslanika, odnosno natpolovična većina, što je dovoljan kvorum za odlučivanje. Za predložene tačke, glasalo je 13 prisutnih poslanika, iako je za izglasavanje bilo dovoljno da glasa samo devet poslanika.
  Primjedba kako su se tri poslanika koja su se uzdržala od glasanja nalazila u sukobu interesa jer su svojim prisustvom održali kvorum, takođe ne stoji, jer oni – i nisu u sukobu interesa. O tome je konsultovana i nadležna Кomisija za sprečavanje sukoba interesa, a svakako je najrelevantniji stav Apelacionog suda Brčko distrikta BiH koji je prilikom odlučivanja u sličnoj stvari donio Rješenje broj: 97 0 U 002215 19 Ous od 2.10.2019. godine u kojem je zaključio: „….da sukob interesa postoji ukoliko poslanik učestvuje u diskusijama, razmatranjima ili donošenju odluka o pitanjima koja su od direktnog ekonomskog ili drugog značajnog interesa za njih ili njihove supružnike ili srodnike. Dakle, mora se raditi o konkretnom pitanju (npr. poslu, pravu, povlastici, pogodnosti itd.) koje je od direktne koristi ili interesa za tačno određeno lice, supružnika ili srodnika poslanika.“ Akti čije donošenje osporavaju potpisnici saopštenja su akti kojima se na opšti način uređuje određena oblast, što automatski znači da se ne radi „o pitanju“ koje je od direktne koristi ili interesa za tačno određeno lice.

  Uostalom, navedeni poslanici opozicije imali su pravo da u skladu sa Poslovnikom izraze i sumnju u rezultate glasanja „ako su dovedeni u zabludu o krajnjem ishodu glasanja“, kako su naveli, Međutim, iz njima poznatih razloga, jer svoje odsustvo tokom sjednice nisu najavili niti opravdali prema članu 12 Poslovnika, oni se za vrijeme rasprave i glasanja o navedenim tačkama i nisu nalazili u skupštinskoj sali.

  Međutim, bez obzira na sve navedeno, te zanemarujući citiranu odredbu Rješenja Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, apsolutno podržavam pravo kolega iz opozicije da svoje sumnje otklone tako što će se obratiti nadležnim institucijama, kako bi što prije prestala briga zaposlenih u JP „Кomunalnom“, ali i zaštitio integritet Skupštine, i to samo među onima koji nedovoljno poznaju skupštinske procedure. Što se mene tiče, a siguran sam i budućih odluka nadležnih institucija, ako dođe do njihivog odlučivanja – sva usvojena akta, uključujući i Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o platama i naknadama zaposlenih u JP „Кomunalno“, ostaju na snazi, jer su doneseni u skladu sa skupštinskim procedurama!”

  Otisak.ba

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty four + = 74