Milić o novom zakonu: Programski budžet, manje amandmana, uvođenje reda u raspodjeli grantova

  "To znači da će se moći kandidovati samo oni kapitalni projekti za koje je urađen projekat, kako je to u svim modernim zajednicama. U stvari to podrazumijeva listu projekata koji će se finansirati", izjavio je on na konferenciji za medije povodom usvajanja budžeta za 2018. godinu.

  'Pripremamo novi zakon o budžetu, za koji iskreno vjerujem da će se uskoro naći pred članovima Vlade, a nakon toga i u skupštinskim klupama' [bdcentral.net]

  Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić izrazio je očekivanje da će se novi budžet Distrikta donijeti po novom zakonu o budžetu, na čijem tekstu se radi, javlja Otisak.ba.

  On je to rekao na konferenciji za medije u utorak u brčanskoj Gradskoj vijećnici, koju je sazvao povodom usvajanja budžeta za 2018. godinu, u iznosu od 234.981.000 konvertibilnih maraka, na vanrednoj sjednici Skupštine u noći sa ponedjeljka na utorak.

  “Kako bismo promijenili praksu davanja velikog broja amandmana, pripremamo novi zakon o budžetu, za koji iskreno vjerujem da će se uskoro naći pred članovima Vlade, a nakon toga i u skupštinskim klupama. Tim zakonom, koji se radi u saradnji sa ekspertima međunarodne zajednice i koji je proizvod najbolje prakse iz oblasti budžetiranja, predviđen je programski budžet. To znači da će se moći kandidovati samo oni kapitalni projekti za koje je urađen projekat, kako je to u svim modernim zajednicama. U stvari to podrazumijeva listu projekata koji će se finansirati. Takođe, uvešće se red u raspodjeli grantova”, naglasio je prvi čovjek Distrikta.

  On je, odgovarajući na novinarska pitanja, rekao da je veliki broj amandmana koje su poslanici dostavili na prijedlog budžeta rezultat njihovog prava kao ovlašćenih predlagača amandmana.

  Po njegovim riječima, značajan broj amandmana imaće za rezultat kapitalne projekte, ali je izrazio negodovanje što dio tih amandmana nije ukrupnjen, kako bi se finansirali veći projekti.

  Izraženija razvojna komponenta

  Milić je ukazao na činjenicu da je ovogodišnji budžet u odnosu na prethodni sa izraženijom razvojnom komponentom, ali da je i dalje opterećen velikim brojem amandmana koje su ovlašćeni predlagači uputili na osnovni tekst budžeta.

  “U kapitalne projekte izdvojili smo 27 miliona konvertibilnih maraka, što je respektabilan iznos. Takođe, osim redovnih sredstava koja se izdvajaju za podsticaje u privredi i poljoprivredi, izdvojeno je dodatnih 500.000 maraka za projekat podsticanja samozapošljavanja u poljoprivredi koji će se realizovati preko Zavoda za zapošljavanje. Ukoliko se pokaže u praksi kao dobar, vjerujem da ćemo i u narednim godinama izdvojiti više sredstava za te namjene, jer ovim podstičemo ostanak mladih ljudi na selu”, istakao je gradonačelnik Milić.

  On je takođe rekao da je ovim budžetom planirana subvencija zakupnina poslovnih prostora kako u javnom, tako i u privatnom vlasništvu, kroz plaćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za nezaposlenost.

  Grantovi 33, plate oko 30 odsto

  “Važan je i socijalni aspekt ovog budžeta, budući da 33 odsto ukupnog iznosa ide na socijalna davanja. Povećali smo davanja za tuđu njegu i pomoć. Tu su subvencije i za sve komunalne usluge. Za nabavku opreme u JP (Javnom preduzeću) „Komunalno“ izdvojili smo 1,2 miliona, a tu je grant od 1 milion maraka za rješavanje odlaganja otpada. Kako bismo riješili još jedan komunalni problem, izdvojeno je 300.000 maraka za mobilnu spalionicu”, precizirao je Milić, naglasivši da je za grantove i ove godine izdvojeno 33 odsto budžeta.

  Po njegovim riječima, i dalje se za plate izdvaja oko 30 odsto budžetskih sredstava, pošto, kako je podsjetio, “Brčko distrikt u odnosu na ostatak BiH finansira sve svoje potrebe, počev od pravosuđa, zdravstva, školstva, Policije, sve ono što se u ostalim lokalnim zajednicama finansira iz zajedničke kase”.

  Gradonačelnik Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo što je ovogodišnji budžet donešen u primjerenom vremenskom okviru, odnosno do 31. marta, kako je to i precizirano zakonom.

  “Smatram da je budžet donešen do 31. marta, mnogo bolji od najsjajnijeg budžeta koji bi se eventualno usvojio u septembru. To mi daje za pravo da budem siguran da će realizacija nekih kapitalnih projekata koje planiramo da realizujemo pokazati ispravnost ovakve tvrdnje”, konstatovao je Milić.

  Budžet na apelaciji

  Gradonačelnik Milić je rekao da djelimičnu sjenku na usvajanje ovogodišnjeg budžeta bacaju pojedine izjave da je ovaj budžet usvojen na nestatutaran ili nezakonit način, odnosno neposlovnički način, ističući da se on ne želi da upušta u elaboraciju takvih kvalifikacija.

  “Konačan sud o tome daće neke druge instance, pošto sam već čuo da postoji mogućnost da se ovaj budžet nađe na apelaciji. Ono što je dobro da sistem i institucije Brčkog funkcionišu. Skupština i Vlada su u obavezi da obezbijede finansiranje svih potreba građana Distrikta, a sudovi su dužni da rade po prijavama onih koji smatraju da je narušeno neko njihovo pravo. To je vladavina prava, koja će se i u ovom slučaju pokazati u najboljem svjetlu“, zaključio je gradonačelnik Milić.

  --

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  twenty eight ÷ four =