Milić: Mislim da ćemo morati da smanjimo plaće u javnoj službi

Foto-ilustracija: Poslovnenovine.ba / Arhiva

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić, gostujući u prošlosedmičnoj Otiskovoj video emisiji uživo “Građani pitaju”, iznio je mišljenje da će vlast u ovoj lokalnoj zajednici morati da smanji plaće u javnoj službi.

Kada je riječ o visokim plaćama pojedinih budžetskih korisnika, on je kazao da postoje pojedinci koji su zaslužili svoje plaće, ali da postoje i oni koji nisu zaslužili ni postojeće, a pogotovo ne one koje su uvećane u posljednjem usvojenom budžetu.

“U globalu, 90 miliona maraka je veliki iznos sredstava za javne troškove u pogledu plata u javnoj službi. Mislim da ćemo mi morati da taj broj smanjimo, bez obzira koliko se činilo u ovom trenutku da je to nepopularna mjera”, naveo je.

Potreba za temeljnom analizom

Milić je istakao da su prije trenutne krize uzrokovane pandemijom korona virusa sasvim sigurno imali potrebu da izvrše temeljnu analizu radnih mjesta, analitičku procjenu.

“Vjerujem da kada budemo se opredijelili da radimo na takav način, da će se ustvari pokazati da postoji dosta radnih mjesta koje su praktički višak u javnoj administraciji, i u pogledu procesa i u pogledu ličnog angažmana zaposlenika. Tako da, onoga trenutka kada se budemo opredijelili na racionalizaciju, pokazaće se da je taj iznos preobiman, ne toliko u pogledu visine plate, koliko u pogledu broja izvršilaca”, zaključio je Gradonačelnik.

Video: Kompletna emisija
Novinar: Adis Mujdanović