Milić komentirao otpuštanja radnika u Fisu

Fis u Brčkom (Foto: Fis.ba / Arhiva)

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić, na pitanje novinara Otiska, komentirao je na današnjoj konferenciji za medije ispred brčanske Gradske vijećnice masovna otpuštanja radnika u tržnom centru Fis.

On je kazao da je Vlada donijela program upravo s ciljem da bi se spriječilo otpuštanje radnika.

“Mi smo kao jedan od uslova za dobijanje te subvencije za privrednike i preduzetnike i naveli kao jedan od kriterijuma da nisu otpuštali radnike. Naravno da se to kosi sa ovim programom”, naglasio je on.

Razgovori sa vlasnicima firmi

Dodao je da je danas obavio niz razgovora sa vlasnicima različitih firmi za koje je dobio informacije da otpuštaju radnike, iako mu to nije posao.

“Naravno, neću da se miješam u poslovnu politiku ni jednog privrednog subjekta, ali sam obavio niz razgovora i ukazao im na činjenicu da neće moći da koriste ova sredstva. Čini mi se da sam neke, možda, na neki način, i ubijedio da promijene svoju odluku. Vidjet ćemo kakva će ta odluka na kraju da bude”, naveo je on.

Ponovo je naglasio da privredni subjekti koji su otpuštali radnike zaposlene na neodređeno vrijeme ne mogu biti učesnici Vladinog programa pomoći.

“Treba praviti razliku, postoje tamo i slučajevi gdje su ugovori produžavani, radi se o ugovorima na određeno vrijeme, pa su ugovori istekli samim nastupanjem vremenskog roka na koji su ugovori zaključeni. Naravno, to je jedna druga činjenica”, pojasnio je on.

Gradonačelnik je najavio da će nastaviti da razgovara i pokuša da urazumi poslodavce.

Video: Kompletna današnja konferencija za medije
Novinar: Adis Mujdanović