Milić, Kadrić i Burgić obišli radove na regulaciji korita Blizne i Brke

  Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, predsjednik Skupštine Esed Kadrić i šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Perica Burgić obišli su gradilišta na regulaciji korita rijeka Brka i Blizna.  
  Projekat regulacije Brke finansira se sredstvima IPA fondova, odnosno Evropske unije, u iznosu od oko 1.150000 eura dok je projekat regulacije Blizne finansiran je iz kapitalnog budžeta Brčko distrikta BiH, u iznosu od 500.000 KM, u prvoj fazi.

  „Primarni cilj regulacije Blizne je da se regulišu vodotoci i time spriječi mogućnost poplava, ali i pojave klizišta koja je bila prisutna na ovim terenima. Po završetku projekta to će biti dobar izazov za naše inženjere da isprojektuju i pješačke staze uz obalu Blizne uz izlazak na Savu pa možda i povezivanje obalom Save s Ficibajerom. To je nešto što treba ovome gradu“, istakao je gradonačelnik Siniša Milić.

  On je najavio nastavak projekta, od mosta uzvodno prema Gornjem Breziku koji bi trebao započeti nakon rješavanja imovinskopravnih odnosa i istakao da se paralelno rješava odvoz smeća s lokalne deponije koja se nalazi u blizini.

  „Ugovor sa deponijom smeća u Zvorniku je potpisan. U toku je javna nabavka određene opreme, koja je u zastoju zbog procedura Zakona o javnim nabavkama, ali i to će se otkloniti. Naša obaveza, u skladu sa standardima, jeste i saniranje doponije zbog činjenice da se ona nalazi na obali rijeke Save. To puno košta i nije realno da radimo to iz vlastitih sredstava nego u saradnji sa Svjetskom bankom, Evropskom bankom ili drugim donatorima“, pojasnio je Milić.

  On je istakao će Vlada i Skupština kroz budžet nastaviti pratiti realizaciju ovakvih projekata jer su oni, kako je naveo, u interesu šire društvene zajednice.

  Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je rekao da su iskustva iz 2014. godine, kada su nas zadesile velike poplave, opredijelila da se užurbano radi na regulaciji vodotoka korita rijeka.

  „Uz benefite zaštite od poplava ovo stvara uslove za kvalitetniji život ljudima koji su u neposrednoj blizini i koji mogu koristiti ove resurse, što podrazumijeva izgradnju drugih sadržaja. Neizmjerno su važni ovi projekti i nastavljamo na njihovoj realizaciji“, dodao je Kadrić.  

  Perica Burgić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH, rekao je da se završetak radova oba projekta očekuje do kraja augusta ove godine. „Na Blizni uporedo radimo i rješavanje kanalizacije iz ovog dijela naselja Brezik u saradnji s Odjeljenjem za komunalne poslove, a ukupna dužina korita je oko 800 metara. Kada je riječ o koritu rijeke Brke, nakon završetka projekta koji je u toku, planiramo i izgradnju potpornih zidova u daljem toku prema naselju Brod“, zaključio je Burgić.

  Autor: Vlada Brčko distrikta BiH