Milić: Iz politike smo protjerali karakter i vrlinu, a onda se ona pretvorila samo u vještinu

Cijela emisija

Gost druge epizode Otiskovog Specijala bio je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić. S njim je razgovarao urednik i voditelje emisije Admir Kadrić.

Milić je za Specijal otkrio za koju reprezentaciju navija, koliko mu se stavovi poklapaju sa stavovima Milorada Dodika i zašto ga dio javnosti smatra neuspješnim političarem.

Prije nego što će se uključiti u politiku, Milić je radio kao urednik i novinar, zatim se zaposlio kod profesora Milana Tomića kao savjetnik za odnose s javnošću – što je ujedno i njegova uvertura u politiku, tj. u stranački angažman u SNSD-u.

 „I kao novinar trudio sam se da temama i sa svojim stavovima budem što bliži građanima, onim njihovim stvarnim problemima“, kazao je Milić, misleći na principe koje je prenio iz novinarstva u politiku.

Naglasio je da SNSD u Brčkom zastupa SNSD na nivou RS-a, dodavši ipak da se politika ne može voditi a „da ne uviđate neke realnosti“ na lokalnom nivou.

„Potrebno je praviti kompromise“, više puta je ponovio Milić.

Istaknuo je da su  njegova neodlučnosti i sagledavanje stvari iz više uglova „prednost“, a ne slabost i da je bitno „konsultovati se sa svima koji su dio političkog procesa u Brčkom“.

„Da li je Siniša Milić više za BiH umjesto Dodika?“, direktno je pitao Kadrić.

„Pitanje je ko je za BiH, time što postoje insistiranja na BiH koja nisu moguća, koja nisu odraz realnih interesa na prostorima BiH, možda je ponajmanje za BiH onaj koji upravo insistira na takvoj BiH“, uzvratio je Milić, izbjegavši da iznese lični stav.

Uslijedilo je i pitanje o favoriziranju fudbalskih reprezenatacija.

„Naravno da ja navijam za Srbiju, druga reprezentacija za koju navijam je BiH, ukoliko pogotovo igra sa nekim drugim reprezentacijama“, kazao je Milić, dodavši da je percipiranje pripadnosti nekoj državi kroz emotivan odnos pogrešan pristup.

Saznali smo da je njegova supruga Zorica Milić duži dio period bila nezaposlena, te da zadnjih pet godina radi u JP Luka Brčko. Milić je naglasio da nije insistirao da koristi gradonačelničke povlastice kako bi zaposlio suprugu.

On smatra da u institucijama postoji nepotizam i da je to „odraz političke kulture“ u kojoj se poštenje posmatra kao politička slabost po principu „kako će on pomoći meni, ako nije pomogao sebi“. Istaknuo je da vozi skroman auto i da nije gradio vile niti pokretao biznise.

„Iz politike smo protjerali karakter i vrlinu, onda se ona pretvorila samo u vještinu“, zaključio je Milić.

Razgovor na teme u članku pogledajte od 44:20 do 1:01 minute.

Autorica: Emina Osmić-Hajdarević