Milić i Đokić s italijanskim investitorom o ulaganju u BDBiH

  Milić je u izjavi za medije rekao da je u pitanju prvi sastanak, na kojem su razmijenjene informacije o tome šta BDBiH nudi potencijalnim investitorima, te istakao da je Brčko kao nekadašnji centar tekstilne industrije s tradicijom u ovoj grani privrede ponudilo mnoge pogodne mogućnosti.

  Foto: Kabinet gradonačelnika BDBiH

  Novinar: Adis Mujdanović

  Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić i ministar energetike i rudarstva Vlade Republike srpske Petar Đokić sa saradnicima razgovarali su danas u Kabinetu gradonačelnika u Brčkom s Đovanijem Antoniolijem (Giovanni Antonioli), direktorom italijanske kompanije „Olimpias Knitting“, koja posluje u okviru grupe „Beneton“, i predstavnicima italijanskog privrednog udruženja „Konfindustrija Srbije“.

  Razgovarano je o mogućnosti investiranja, odnosno otvaranja tekstilnog pogona spomenute kompanije na prostoru BDBiH, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika.

  Milić je u izjavi za medije rekao da je u pitanju prvi sastanak, na kojem su razmijenjene informacije o tome šta BDBiH nudi potencijalnim investitorima, te istakao da je Brčko kao nekadašnji centar tekstilne industrije s tradicijom u ovoj grani privrede ponudilo mnoge pogodne mogućnosti.

  „Ohrabren sam i ovim, ali i razgovorima koje sam prošle sedmice vodio sa zainteresovanim privrednicima iz Slovačke, koji su također iskazali ogroman interes za relokaciju svojih proizvodnih pogona na prostor Distrikta, i sasvim se sigurno krećemo k cilju da od Distrikta napravimo pogodnu sredinu za razvoj, omogućimo novo zapošljavanje i da zaustavimo odlazak mladih s ovih prostora“, naglasio je on, izražavajući zadovoljstvo što je fokus interesa u ovoj lokalnoj zajednici s političkih pomjeren na privredne teme.

  Na sastanku je navedeno da Brčko s 83.000 stanovnika godišnje izdvaja 10 miliona konvertibilnih maraka podsticaja u privredu i 12 miliona KM u poljoprivredu, što su, kako je istaknuto, znatno veća sredstva u poređenju s mnogo većim sredinama.

  „Postoji čitav spektar podsticajnih mjera, poput mogućnosti da oni koji investiraju u Brčko i ulažu svoja osnovna sredstva budu oslobođeni poreza na dobit u visini tih ulaganja do 300.000 KM. Predviđene su i pojedinačne subvencije za novo zapošljavanje od 5.000 KM za jednog radnika sa srednjom, odnosno 7.000 za radnika s visokom stručnom spremom. Ima tu još niz pogodnosti, a važno je da u posljednje vrijeme govorimo i o oslobađanju od nekih drugih fiskalnih i parafiskalnih nameta i vrlo brzo ćemo izaći s tim registrom, sačiniti analizu i nastaviti da otklanjamo barijere kako bismo omogućili brži razvoj“, pojasnio je Milić.

  Đokić je rekao da je danas potvrđeno da Brčko ima interes da dobije nove partnere te da ima dobre podsticajne uslove koji su razvijeniji nego podsticaji u entitetima.

  „Zadovoljan sam sa svim što smo čuli od italijanskih potencijalnih partnera. Oni tek treba da analiziraju sve o čemu smo govorili. Imat će određena pitanja i zahtjeve, a mi ćemo se iz dvije vlade oglasiti s odgovorima o tome na koji način možemo podržati projekte. Blizu smo davanja dobre ponude i moj je prvi utisak da je sve ovo danas bilo veoma pozitivno i uliva optimizam. Put do realizacije traži određeno vrijeme, ali smatram da Brčko ima izvanredne preduslove za realizaciju ove investicije“, naglasio je on.

  Silvija Herceg, zamjenica direktora Međunarodnog ureda „Konfindustrije Srbije“, istakla je da ovo italijansko privredno udruženje u Beogradu radi od 2012. godine, broji 170 firmi članica, odnosno italijanskih investitora koji uspješno posluju u Srbiji ili imaju interes da razviju svoj biznis tamo.

  „S obzirom na to da se ‚Konfindustrija‘ širi kako se italijanska industrija širi u regiji, bila nam je čast danas čuti ohrabrujuće podatke i fantastičan paket subvencija koje Brčko distrikt BiH nudi stranim investitorima. Zahvaljujem se ministru Đokiću na inicijativi za sastanak i gradonačelniku Miliću i njegovom timu na informacijama i gostoprimstvu. Naš je zadatak da te informacije prenesemo kompanijama koje posluju u orbiti ‚Konfindustrije Srbije‘, ali i kolegama u regiji“, zaključila je Herceg.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − three = three