More

  Milić: Distrikt spreman za 20 krupnih investicionih projekata

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Brčko distrikt u mandatnom periodu nove Vlade planira da realizuje 20-ak krupnih investicionih projekata ukupne vrijednosti više od 250 miliona KM, izjavio je Srni gradonačelnik distrikta Siniša Milić, koji učestvuje u radu “Jahorina ekonomskog foruma”.

  “Riječ je o projektima koji bi trebalo da osnaže investicioni razvoj Brčko distrikta. Politička većina treba da se usaglasi oko ovih prijekata i tražićemo izvore finansiranja. Sigurni smo da je to pravi način da podstaknemo ekonomski razvoj”, rekao je Milić.

  On je izrazio zadovoljstvo što se i ove godine održava “Jahorina ekonomski forum”, jer su svi u BiH i regionu u prilici da čuju razmišljanja stručnjaka o stanju ekonomije u Republici Srpskoj i BiH, sa osvrtom na aktuelnu situaciju u političkom smislu.

  “Jasno je da liberalizacija ekonomije na ovim prostorima u onom rigidnom smislu ne može biti. Dakle, država mora da interveniše na određeni način jer naši privredni subjekti trenutno nisu u stanju da funkcionišu bez određenih subvencija. Takva situacija je i u Brčko distiktu”, rekao je Milić.

  On je ukazao na činjenicu da je Brčko distrikt mala ekonomija i samim tim, možda, fleksibilnija i u stanju da odgovori nekakvim izazovima koje sa sobom nosi globalna ekonomska kriza.

  “Ono što je za mene bitno je da se neke stvari koje smo čuli podudaraju sa aktivnostima koje preduzima nova Vlada Brčko distrikta, prije svega, u smislu potreba otvaranja poslovnih zona kao mjesta u kojima bi kojima bi se dodatno podsticale privredne aktivnosti kroz dodatne subvencije i poreske olakšice”, rekao je Milić.

  Gradonačelnik Brčko distrikta je napomenuo da ne može biti ekonomskog razvoja bez političke stabilnosti, te da je distrikt jedinica lokalne samouprave pod suverentiteom BiH, ali ujedno i kondominijum, vlasništvo oba entiteta.

  “Ta činjenica govori da Brčko ne može biti izolovano od političkih dešavanja na širem prostoru. S te strane ćemo mi u Brčkom učiniti sve da ne doprinosimo bilo kakvim političkim nesuglasicama i ovaj ambijent učiniti pogodnim za ekonomski razvoj”, dodao je Milić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceSRNA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  four + five =