Milić: Distrikt finansira treći pokušaj vantjelesne oplodnje

  U ovogodišnjem budžetu prvi put izdvojeno 165.000 KM za finansiranje trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje.

  [Ustupljeno Otisku]

  “Novac za treći pokušaj vantjelesne oplodnje za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH je osiguran, a procedura za utrošak ovih sredstava je u toku, što predstavlja dio pronatalitetne politike Vlade i pokušaj da pomognemo parovima koji žele da ostvare potomstvo”, rekao je danas gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

  On je dodao da je u ovogodišnjem budžetu prvi put izdvojeno 165.000 KM za finansiranje trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje te da će se na jednoj od narednih sjednica Vlade naći program i kriteriji za utrošak ovih namjenskih sredstava. Gradonačelnik Milić je naglasio da su svemu prethodile konsultacije sa udruženjem koje se bavi ovom problematikom kao i Fondom zdravstvenog osiguranja.

  “Što se tiče ukupnog finansiranja, Distrikt je do sada finansirao 180 pokušaja vantjelesne oplodnje, za šta je izdvojeno preko 700.000 KM. Kroz izmjenu Zakona o dječijoj zaštiti uveli smo daleko veće iznose za majčinski doplatak. Prije izmjena je on iznosio 150 KM po jednom djetetu za 3 mjeseca, a nakon donesenih izmjena on iznosi 460 KM za 12 mjeseci i to su značajna sredstva”, dodao je Milić.

  Gradonačelnik je istakao da su sve ovo mjere koje bi trebale pomoći onima koji imaju ili planiraju da zasnuju porodicu, te da Vlada pokušava da i izgradnjom odgovarajuće infrastrukture, koja se nalazi u sistemu vaspitanja djece, podigne kvalitet života građana.

  “Uskoro će početi izgradnja vrtića u naselju Ilićka. Sredstva za prvu fazu izgradnje vrtića u naseljima Klanac i Srpska Varoš su takođe osigurana. Sve je to dio podrške onome što se može nazvati pronatalitetna politika. Nije sva odgovornost na lokalnim institucijama vlasti. Ako napravite analizu razloga zbog kojih mladi odlaze iz našeg grada i zemlje, to je opća besperspektivnost i beznađe što nije kreirano na  lokalnom nivou, nego je posljedica ukupnih dešavanja i prilika na nivou BiH. Neophodna je zajednička akcija svih nivoa vlasti da bi se ovo područje učinilo perspektivnjim. Mi ćemo i dalje nastojati da pružimo podršku, koliko je to moguće, nešto kroz finansijska sredstva, ali i kroz druge vidove pomoći”, zaključio je Milić.

  Pravo na finansiranje trećeg pokušaja asistirane reprodukcije imaće žene do napunjenih 45 godina koje su dva puta prošle cjelokupnu proceduru vantjelesne oplodnje po projektu koji sprovodi Fond zdravstvenog osiguranja, saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  nine × 1 =