Milić: Brčko nije entitet kao što to tvrdi Ganić

  'Brčko distrikt nije treći entitet, kako Ganić želi da ga predstavi, bespotrebno unoseći konfuziju u politički život i procese u Brčkom.'

  [Otisak.ba - Arhiva]

  Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić izjavio je da Ejup Ganić ima pravo na vlastito mišljenje o dometima Dejtonskog sporazuma, ali da je njegova argumentacija za takve tvrdnje iznesene u federalnim medijima apsolutno pogrešna i nepotrebna.

  Brčko distrikt nije treći entitet, kako Ganić želi da ga predstavi, bespotrebno unoseći konfuziju u politički život i procese u Brčkom”, rekao je Milić Srni komentarišući Ganićevu izjavu da u BiH postoji treći entitet, a to je Brčko, te da je to najbolja stvar koja je napravljena poslije Dejtona.

  Milić, koji je član Glavnog odbora SNSD-a, dodao je da je i arbitražna odluka, kojom je ustanovljen Brčko distrikt kao kondominijum dva entiteta u paragrafu 59 podvukla da je ova odluka u skladu sa ustavnim zahtjevom da se BiH sastoji od dva entiteta, kako je i propisao član 1, stav 3 Ustava BiH.

  “Pošto sva teritorija u BiH pripada jednom ili drugom entitetu ili i jednom i drugom entitetu, kao u slučaju distrikta, koji je vlasništvo i Republike Srpske i Federacije BiH, BiH se i nakon arbitražne odluke i dalje sastoji isključivo od dva entiteta”, citirao je Milić odredbe arbitražne odluke.

  On je naveo da je distriktu, osim teritorije, za takav pravni kvalitet koji pledira Ganić, nedostaje i takozvano pravo participacije u vršenju vlasti na nivou BiH.

  “Ta participacija, poznata i kao federalna participacija, je prerogativ vezan isključivo za Republiku Srpsku i FBiH i kao takav predviđen u Ustavu BiH. Prema tom principu, entiteti i samo entiteti učestvuju u vršenju vlasti na nivou BiH, tako što njihovi predstavnici ulaze u sastav tih organa ili te nadležnosti vrše preko svojih organa”, rekao je Milić.

  On je zaključio da se dvoentitetsko uređenje u BiH zajedno sa federalnom participacijom u našoj praksi realizuje na takav način što se preko izbornog zakonodavstva Brčko uključuje u izborne jedinice entiteta, a građani Brčkog svoje biračko pravo ostvaruju u zavisnosti od entitetskog državljanstva.

  “Prema tome, ne postoji nijedan pravni argument za tvrdnju Ganića koja je isključivo politički obojena i smišljena da bez ikakve potrebe pokrene krupne rasprave i vjerovatno opravda njegov politički angažman.”

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  + 20 = twenty one