More

  Milić: Brčko ima potencijala da postane vodeća lokalna zajednica

  - Advertisement -

  Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je siguran da Brčko, za relativno kratko vrijeme, može da postane vodeća lokalna zajednica u BiH i mjesto u koje će se dolaziti i ostajati, ako svijest odgovornih bude na odgovarajućem nivou.

  Milić je u intervjuu Srni istakao da je zadovoljan radom aktuelnog saziva Vlade distrikta u prvih 100 dana, posebno ako se uzme u obzir ukupan politički, ekonomski i socijalni kontekst u kome djeluje, napominjući da, naravno, nije isto 100 dana rada nove vlade u Brčkom, u BiH, i 100 dana rada vlade u nekoj uređenoj zemlji.

  On je naveo da je proces dogovaranja vlasti u Brčkom protekao relativno brzo, ali su zbog potrebe formiranja novog vladinog Odjeljenja za evropske integracije, posao formiranja vlade okončali tek sredinom januara.

  Milić je istakao da, iako se mnoge stvari možda ne odvijaju očekivanom dinamikom, u ovom periodu je završen projekat rekonstrukcije operacionog bloka bolnice vrijedan milion KM, intenzivirani su radovi na izgradnji obilaznice, krenulo se u usvajanje budžeta…

  “Riješeni su brojni problemi u obrazovanju, a u toku je usvajanje niza zakona i drugih akata koji bi trebalo da omoguće snažniji investicioni razvoj, od donošenja zakona o poslovnim zonama, pa do utvrđivanja liste velikih investicionih projekata koje namjeravamo da radimo”, rekao je gradonačelnik Brčkog.

  Milić je najavio da će, s ciljem poboljšanja saobraćajne infrastrukture i izgleda grada, uskoro ponuditi i projekte izgradnje dva kružna toka u samom centru grada, kod naselja Ilićka i kod kuglane.

  “Radimo i na iznalaženju rješenja za izmještanje deponije čvrstog otpada iz područja Brezika i Ilićke. Takođe, nadam se da će moje zalaganje da se u budžetu obezbijedi najmanje milion maraka za razvoj poslovnih zona naići na podršku Skupštine, jer smatram da je to način da privučemo nove investicije i konačno krenemo u značajnije zapošljavanje”, istakao je Milić.

  On je podsjetio da je formiran i novi Ekonomsko-socijalni savjet, a u postupku je donošenje novog zakona o radu, što je jedna od važnijih mjera u reformskoj agendi.

  “U proteklih 100 dana vlade, razgovarao sam sa više od 400 građana. Svima njima, odnosno ogromnoj većini, najveći problem je težak materijalni položaj, a jedini zahtjev koji upućuju ovoj, i svakoj drugoj vlasti, jeste zaposlenje”, rekao je Milić, dodavši da će se uspjeh ove vlasti mjeriti isključivo po tome koliko je uspjela da odgovori na ove zahtjeve građana, odnosno koliko je uspjela da otvori novih radnih mjesta.

  On je naglasio da insistira na preduzimanju dodatnih mjera u oblasti oživljavanja ekonomije, pored onih 10 miliona maraka koje godišnje putem različitih podsticaja ulažu u privredu, a to je, prije svega, formiranje i razvoj poslovnih zona.

  Prioritet je, kaže on, i stavljanje u funkciju kapaciteta koji sada propadaju poput kompleksa “Interplet” sa 10.000 metara kvadratnih korisnog poslovnog prostora, giganta tekstilne industrije koji je sada oronuo.

  “Ta lokacija, uz dosta očuvanu infrastrukturu i sjajan položaj uz saobraćajnicu Bijeljina-Brčko, predstavlja idealno mjesto za realizaciju naših ambicija. Dobijamo ponude, mnogo je interesanata za oživljavanje nekog vida proizvidnje u tom kompleksu, ali od nas se traži da taj prostor djelimično uredimo i za to su potrebna sredstva”, pojasnio je Milić.

  Gradonačelnik ističe da vlasti Brčkog rade i na izmjeni Zakona o javnoj imovini kako bi raspolaganje imovinom u funkciji privrednog razvoja učinili ekspeditivnijim i efikasnijim.

  “Brčko je idealno mjesto za biznis, jer osim dobrog geografskog položaja, jednake udaljenosti od svih većih centara, Beograda, Zagreba, Banjaluke i Sarajeva, leži na rijeci Savi koja nudi najjeftiniji vid transporta. Ukoliko bi uslijedila revitalizacija Luke, onda bi se značajno podigli i njeni pretovarni kapaciteti. Relativno blizu je i aerodrom Tuzla. Osim toga, imamo nadležnost za donošenje zakona koje možemo i treba da prilagodimo investitorima”, naglasio je Milić.

  On kaže da su sve to pogodnosti koje su komparativna prednost Distrikta Brčko, ali koje, nažalost, nisu u dovoljnoj mjeri korištene.

  “Takođe, mislim da bi i formiranje razvojne agencije Brčko distrikta, za šta su obezbijeđena inicijalna sredstva u prijedlogu Budžeta, sigurno doprinijelo realizaciji naših planova”, rekao je Milić, koji je na funkciju gradonačelnika izabran 15. novembra.

  Iako je sadašnja vlada Distrikta Brčko praktično vlada kontinuiteta jer je, uz nešto promijenjen legitimitet članica vladajuće većine, čine iste političke partije, kaže Milić, u nekim stvarima se taj kontinuitet, ipak, izgubio zbog nekakve, kako je nazvao, “političke amnezije”.

  “To znači da o pojedinim pitanjima, kao što je recimo pitanje zaduženja za revitalizaciju Luke i izmiještanje željezničkog kolosjeka iz centra grada, postoji potpuno suprotno ponašanje pojedinih aktera u odnosu na prethodni period kada su takvu odluku podržavali”, pojasnio je Milić.

  On je rekao da bi niz pozitivnih stvari započetih ranije, poput izgradnje obilaznice u dužini od 17 kilometara, trebalo da bude okončano veoma brzo, ali su se, nažalost, morali vratiti korak-dva unazad da bi se suočili sa naslijeđenim problemima poput neriješenog problema prevoza učenika, pitanja angažovanja nastavnika, zbog čega je prijetila obustava nastave, kao i velikih problema u realizaciji budžeta za 2016. godinu, zbog njegovog kasnog usvajanja negdje u septembru.

  Napominjući da u skupštinskoj većini sjedi sedam političkih subjekata plus dvije nacionalne manjine, Milić je ocijenio da nije nimalo lako pomiriti sve te interese, kako u procesu formiranja vlasti, tako i kasnije, tokom njenog funkcionisanja.

  “Prvi dio tog posla kada je riječ o dogovoru o većini, nekakvim baznim principima djelovanja u mandatnom periodu, kao i rasporedu resora, protekao je manje-više bez problema. O drugom dijelu dogovora tek ćemo vidjeti koliko je bio funkcionalan”, rekao je Milić.

  S obzirom na relativno kasno kompletiranje Vlade, Milić misli da je prijedlog Budžeta veoma brzo upućen u Skupštinu na dalje usvajanje.

  “Daleko je on od idealnog, jer je u svom prijedlogu sadržavao isključivo želje rukovodilaca organa uprave u pogledu budžetskih zahtjeva, što uveliko prelazi sumu raspoloživih prihoda”, naglasio je gradonačelnik Milić.

  S obzirom na činjenicu da šefovi odjeljenja imaju relativnu autonomiju u formiranju svog budžeta, posebno ako se ima u vidu način njihovog imenovanja, Milić smatra da je potpuno logično da se pred komisijom za budžet i Skupštinom nastavi dalji proces usvajanja budžeta i njegovog prilagođavanja opštoj politici.

  “Članovi Vlade u Brčkom, prema političkim procesima ovdje, su direktna transmisija političkih partija koje ih biraju tako da, ustvari, odgovornost za njihove budžete leži na tim članovima skupštinske većine. Komisija za budžet vrijedno radi svoj posao i uvjeren sam da ćemo na kraju dobiti solidan kapitalni budžet u kome će se naći mjesta za važne infrastrukturne projekte, zanavljanje opreme u zdravstvu, i ulaganja u obrazovanje, ali i sredstva za razvoj poslovnih zona”, rekao je Milić.

  S obzirom na to da je Brčko jedino mjesto u regiji u kome odluka o privremenom finansiranju može da traje cijele godine, što je možda i jedan od razloga sve kasnijeg usvajanja budžeta, Milić kaže da je već na početku mandata, kako je obećao u kampanji i kasnije u ekspozeu, pokrenuo izmjene budžeta kako bi taj period bio ograničen na 31. mart, što bi trebalo natjerati cjelokupnu vlast da u ovom poslu bude efikasnija.

  Za Brčko, koje je zajedničko vlasništvo dva entiteta sa autonomnom vladom i skupštinom pod suverenitetom BiH, Milić kaže da nije nešto posebno što bi moglo da posmatra mimo Dejtonskog ustava BiH.

  “To znači da je distrikt politički i pravni realitet, ali isto tako da entiteti imaju svoje legitimne interese na području distrikta, koje su i isticali u arbitražnom procesu i koji su od arbitražnog tribunala i priznati i garantovani kao ‘legitimni'”, rekao je Milić.

  On kaže da dnevna politika treba da bude lišena pogrešnih interpretacija arbitražne odluke, koja se mora posmatrati i tumačiti isključivo u odnosu na Dejtonski sporazum i Ustav BiH, koji su rekli da se BiH u teritorijalnom smislu sastoji od dva entiteta.

  “Ali najbolje bi bilo sve ove priče gurnuti u stranu, jer Brčko nema ni de jure ni de fakto ni ovlaštenja, a ni snagu, da tu bilo šta mijenja. Pa zašto onda trošiti energiju na te stvari, umjesto da se posvetimo stvaranju uslova da nam mladi ne odlaze sa ovog područja”, rekao je Milić.

  On je bezbjednosne prilike u distriktu ocijenio kao dosta povoljne, posebno ako se ima u vidu da je ovo tranzitno područje koje je na granici sa EU.

  “Policija distrikta Brčko, koja je godinama među boljim policijskim agencijama u BiH, na čelu sa šefom Goranom Pisićem dobro i odgovorno radi svoj posao. Naravno, najveće zasluge za takvo stanje pripadaju i građanima Brčkog. Nije lako, ekonomsko-socijalna situacija nije zavidna i u takvim okolnostima ovaj podatak dobija još veći značaj”, istakao je Milić.

  On dodaje da već duže vrijeme nije bilo etnički motivisanih incidenata, što govori da je dostignut viši nivo tolerancije, ali i svijesti da je potrebno posvetiti se i nekim drugim važnim temama kao što je razvoj ekonomije, zapošljavanje i podizanje ukupnog kvaliteta života.

  “Sada je potez na političarima da prepoznaju takva kretanja i fokus interesovanja građana”, poručio je Milić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceSRNA

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − four = six