More

  Migrantima za BiH govore da su u EU

  Ove godine u ilegalnom prelasku granice BiH uhvaćena su 522 azilanata , što je drastično povećanje od 275 posto.

  Iz Granične policije Bosna i Hercegovina kažu da je broj državljana zemalja visokog migracijskog rizika, koji su uhvaćeni u ilegalnom prelasku granice, veći za čak 275 posto u odnosu na lani.

  Trošna stara kućica u Brezičanima nadomak Prijedora mjesto je istrage. U lošim higijenskim uslovima i u skučenom prostoru nekoliko dana boravilo je sedam migranata sa istoka.

  “Utvrđeno je da se radi o državljanima Irana i Afganistana”, kaže Zvezdana Alendarević, portparol PU Prijedor.

  Pet muškaraca i dvije žene, navodno su čamcima prevezeni iz Srbije preko Drine u BiH. Mislili su da su se u Brezičanima napokon dokopali Evropske Unije, navode izvori iz istrage. Tako im je, kažu mještani, rekao muškarac koji se predstavio kao Jasmin iz Novog Grada, kojeg su viđali sa jednom ženom da im donosi hranu.

  Razbacane deke i kreveti, u prljavom sobičku punom ambalaže od hrane i pića svjedoče da su ovdje nedavno boravili ljudi. Ova izolovana kućica ipak ima električnu energiju te kakve takve uslove za kratkotrajan boravak.

  Prijedor je jedna od tranzitnih stanica na migrantskom putu ka EU. Ove godine u ilegalnom prelasku granice BiH uhvaćena su 522 azilanata , što je drastično povećanje od 275 posto. Četiri od pet ukupno pronađenih migranata u BiH dolazi preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom.

  Bijeljina, Zvornik, Višegrad, Gacko i Trebinje ulazne su tačke, potvrđuju u Graničnoj policiji BiH.

  “Ilegalni migranti državnu granicu su pokušavali preći najčešće pješke van graničnih prelaza, nešto rjeđe čamcima preko Drine, a evidentirani su i slučajevi kada su otkriveni u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila (na MGP Rača i Deleuša)”, kažu u GP BiH.

  SourceN1

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ two = 2