More

  Mesić zbog Pamuka odbio nagradu Sarajeva

  Nakon što je Gradska uprava Grada Sarajeva odbila nagradu Počasni građanin Sarajeva dodijeliti književniku i dobitniku Nobelove nagrade, Orhanu Pamuku, predloženo je da se ta nagrada dodijeli Stjepanu Mesiću.

  - Advertisement -

  Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, odbio je prijedlog da bude Počasni građanin Sarajeva, a u razgovoru za Radio Slobodna Evropa Mesić naglašava da je do toga dovela čitava procedura oko dodjele nagrade, prenosi Otisak.ba.

  Naime, nakon što je Gradska uprava Grada Sarajeva odbila nagradu Počasni građanin Sarajeva dodijeliti književniku i dobitniku Nobelove nagrade, Orhanu Pamuku, predloženo je da se ta nagrada dodijeli Stjepanu Mesiću.

  Mesić kaže kako nije dobio zvaničnu i službenu obavijest da je laureat za dobijanje nagrade Počasni građanin Sarajeva.

  “Saznao sam to iz medija, pošto nisam dobio službenu informaciju. Potom sam se obratio pismom gradonačelniku Grada Sarajeva, u kojem sam mu napisao da sam u međuvremenu saznao kako je proceduralno išao taj proces i da ne mogu prihvatiti tu nagradu. Kada sam saznao da je Orhan Pamuk isključen iz daljnje procedure, smatrao sam neumjesnim da ja prihvatim nagradu”, objašnjava Mesić.

  Prijatelj Sarajeva i BiH

  Orhan Pamuk, nobelovac, najpoznatiji i najtiražniji turski savremeni pisac, borac za ljudska prava, ne može prema odluci Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva biti počasni građanin glavnog grada Bosne i Hercegovine, jer “nije dao doprinos razvoju Sarajeva”.

  Pojedini opozicioni vijećnici u Gradskom vijeću tvrde da iza svega stoji politika – prije svega ona iz Ankare.

  “Ne možemo nas dva biti u konkurenciji, on je književnik, ja sam političar. Očito da se radi o političkim igrama, a ja u tome nisam htio sudjelovati. Ostajem i dalje prijatelj i Sarajeva i BiH, tu se ništa ne mijenja, ali ne mogu u ovome sudjelovati”, kaže Mesić.

  Gradsko vijeće Sarajeva u srijedu bi trebalo razmatrati prijedlog da se nagrada dodijeli Mesiću, ali je on već odbio tu nagradu.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  6 + three =