More

  Mesić: Tuđman je bio oduševljen Miloševićevim prijedlogom o podjeli BiH

  Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić kaže da je Slobodan Milošević predložio podjelu BiH, a da je on rekao Tuđmanu da to znači rat.

  - Advertisement -

  Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon serije napada na njega koji su uslijedili nakon presude šestorici bosanskih Hrvata u Haagu, iz nekih krugova čak i optužbi za izdaju zbog slanja dokumenata haškom sudu iz Ureda predsjednika, dok je Vladimir Šeks pozvao Državno odvjetništvo da se pozabavi navodnim Mesićevim “lažnim svjedočenjem” pred haškim sudom, u intervjuu Jutarnjem listu još jednom je odgovorio na prozivke, ali i otkrio detalje o sastancima Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana i planovima za podjelu Bosne i Hercegovine.

  Mesić je rekao kako je svjedočio u ukupno tri haška postupka i to bivšem vukovarskom gradonačelniku Slavku Dokmanoviću, u postupku protiv Slobodana Miloševića i onom protiv Tihomira Blaškića.

  U sva tri postupka, kaže Mesić, predložilo ga je tužiteljstvo, a nijedno od tih svjedočenja nije bilo tajno, već je, kako kaže, bio zaštićeni svjedok.

  “Nema tajnih svjedočenja. Bio sam zaštićeni svjedok i to zato što je 1998. uoči svjedočenja u procesu generalu Tihomiru Blaškiću protiv mene pokrenuta orkestrirana kampanja u kojoj su prednjačile tri novinarke”, rekao je između ostaloga Mesić.

  Na pitanje o optužbama da su upravo njegov iskaz u predmetu Blaškić te dokumenti koji su iz Ureda predsjednika poslani u Haag, doveli do osuđujućih presuda bosanskim Hrvatima te konstatacije o sudjelovanju tadašnjeg hrvatskog državnog vrha u udruženom zločinačkom pothvatu u BiH, Mesić odgovara kako su to konstrukcije – Blaškić je, kaže, živ, i može se i njega pitati o tome.

  ‘Kad se hrvatske i srpske škare slože, nema Alija što pitati’

  “Na svjedočenju Blaškiću, o njemu sam rekao jednu jedinu rečenicu – da ne znam ništa o njegovom ratnom putu i da smo se samo jednom sreli u saborskom kafiću – on je bio u odori generala HVO-a. Ja sam u tome procesu govorio o politici Hrvatske i tadašnjoj politici Jugoslavije. Potpuno je druga stvar smeta li to nekoga”, kaže Mesić.

  Upitan o optužbana da je teretio hrvatski državni vrh za umiješanost u rat u BiH, Mesić kaže kako su to također konstrukcije, da je govorio ono što je na više mjesta zabilježeno u svim njegovim svjedočenjima pred haškim sudom te se pita zašto ga oni koji ga napadaju ne pitaju niti ih zanimaju svjedočenja u slučaju Slobodana Miloševića i Slavka Dokmanovića.

  Otkriva kako je u Beogradu 1990. godine razgovarao s Borisavom Jovićem, koji je u isto vrijeme kada i on bio član Predsjedništva SFRJ. Kaže kako je Joviću rekao da bi bilo dobro zaustaviti ‘balvan revoluciju’ u Hrvatskoj, sjesti za stol i pitanja koja se moraju razriješiti da se razriješe bez oružja jer, kako je rekao, rješavanje problema balvanima Srbe u Hrvatskoj vodi u samoubojstvo.

  “Pitao sam ga trebaju li Srbiji Srbi u Hrvatskoj. Odgovorio je – ne. Pitao sam ga treba li Srbiji hrvatski teritorij. Odgovorio je – ne treba. A, što vama treba, pitao sam. Odgovorio je – nama treba 63 posto Bosne i Hercegovine. To je, rekao mi je, bilo srpsko, jest srpsko i srpsko mora ostati. Rekao sam – ako je to tako, idemo onda ti, ja, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević sjesti za stol pa da vidimo o kojim problemima se u Hrvatskoj radi, pa da se oni pokušaju riješiti kroz institucije u Hrvatskoj, bez ‘balvan revolucije’ i oružja. Zvao je Miloševića i on se složio. Odmah sam sjeo na avion i odletio u Zagreb jer nisam htio o tome s Tuđmanom razgovarati telefonom. Prenio sam prijedlog Tuđmanu i on se složio. Međutim, to je Tuđmanu bio signal da bi bilo dobro da on sjedne s Miloševićem i on je zaista za siječanj 1991. dogovorio njihov susret u Karađorđevu”, rekao je Mesić.

  Mesić: Tuđman nije rekao da je prihvatio prijedlog

  To je, kaže, bio prvi fizički susret Tuđmana i Miloševića. Njega na tom susretu nije bilo, a Milošević je, kaže, stigao bez Borisava Jovića. Mesić kaže da je Tuđmanu rekao kako ga smeta što se sastanak događa u Karađorđevu, no Tuđman mu je, kako kaže, odgovorio da je svejedno gdje će s Miloševićem naći, već je najvažnije da čuje što on želi.

  Na sastanak je s Tuđmanom otišao tadašnji šef njegovog Ureda Hrvoje Šarinić, a kada su se vratili uslijedio je sastanak tadašnjeg hrvatskog državnog vrha.

  “Imali smo po stolovima kavu, čaj, neko piće. Tuđman je ušao u sobu i rekao – raščistite odmah stolove, Hrvoje, daj karte. I tada je Tuđman objasnio što Milošević predlaže. Rekao je da Hrvatskoj predlaže banovinske granice plus Cazin, Kladušu i Bihać. Prenio je što mu je točno rekao Slobodan Milošević. Rekao je: “Franja, ti uzmi Cazin, Kladušu i Bihać, to meni ne treba, to je takozvana ‘turska Hrvatska'”. Upitao sam Tuđmana – a što kaže Alija [Izetbegović]? Odgovorio mi je: “Što ima Alija pitati, kad se hrvatske i srpske škare slože, nema Alija što pitati”. Rekao sam mu – slušaj, to onda znači rat. Rekao je: “Ma kakav rat, to je izbjegavanje rata”. Tako je otprilike tekao taj razgovor. Poslije toga Tuđman je otišao i na drugi sastanak s Miloševićem”, kaže Mesić.

  Bivši hrvatski predsjednik kaže kako je tako već nakon prvog susreta Tuđmana i Miloševića on u siječnju 1991. godine znao da njih dvojica dogovaraju podjelu BiH.

  “To je bio prijedlog Slobodana Miloševića. On nam nije rekao da je to prihvatio već da je to prijedlog Slobodana Miloševića, ali bilo je očito da je s tim prijedlogom bio oduševljen. Na drugi sastanak s Miloševićem, Tuđman je otišao u jedno drugo lovište, Tikveš, ali mene više nije zvao na sastanak na kojem je referirao o njemu, tako da ne znam što je na kraju dogovoreno. U svakom slučaju, prijedlogom Slobodana Miloševića na prvom sastanku o podjeli Bosne bio je oduševljen”.

  Mijenjanje granica dogovorom

  Mesić kaže kako nitko od članova hrvatskog državnog vrha, osim njega koji je pitao što u tom slučaju s Alijom Izetbegovićem, nije ni na koji način reagirao na sastanku nakon Karađorđeva na kojem ih je Tuđman informirao o Miloševićevoj ponudi o podjeli BiH.

  Upitan koliko je Tuđmanova sklonost da snima i transkribira sve razgovore koje je vodio u predsjedničkom Uredu olakšala haaškom tužiteljstvu dokazivanje umiješanosti hrvatskog državnog vrha u ratne zločine u BiH, Mesić kaže da “ako je on Paddyju Ashdownu dao salvetu na kojoj je nacrtao na koji način treba podijeliti Bosnu i Hercegovinu, onda je jasno da je to olakšalo posao haaškom tužiteljstvu”.

  “Tuđman je uvijek govorio o “hrvatskom perecu”, o tome kako je nepravda učinjena hrvatskom teritoriju i da bi to trebalo ispraviti ovako ili onako, i smatrao da se to dogovorima može rješavati. Kad sam god u Beogradu nastupao, uvijek sam govorio – ako želimo mirno riješiti razlaz iz Jugoslavije, granice se ne smiju dirati. Onda bi Tuđman odmah telefonirao i govorio mi – pazi, ali zaboravio si reći da se samo dogovorom mogu mijenjati”, rekao je između ostaloga Mesić za Jutarnji list.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  − five = four