Meron: Presuda Karadžiću do kraja marta 2019.

  Tužilac Mehanizma u Hagu Serge Brammertz rekao je da je primjetan nedostatak regionalne saradnje u okviru procesuiranja ratnih zločina i da je neprihvatljivo veličanje lica koja su pravosnažno osuđena za ratne zločine.

  Foto: Arhiv AA

  Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Teodor Meron izjavio je danas u Njujorku, u razgovoru sa ministarkom pravde Srbije Nelom Kuburović da će drugostepena odluka protiv Radovana Karadžića biti donijeta do kraja marta 2019. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

  Kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde Srbije, Kuburović je ponovo postavila pitanje o transferu srpskih osuđenika zbog neadekvatnih uslova u Estoniji, a Meron je rekao da je lično saglasan da je potrebno premjestiti ih u neku drugu državu.

  On je pozdravio pozitivan stav Srbije u vezi sa osnivanjem Informativnog centra u Beogradu, koji bi omogućio pristup arhivi Haškog tribunala i ukazao da je u toku priprema smjernica na koji način države to treba da učine, zatim da se prevode sudske presude na jezik domaće države, kao i da je u toku formiranje arhive Tribunala.

  Kuburović je u Njujorku razgovarala i sa bivšim glavnim tužiocem Haškog tribunala, a sadašnjim tužiocem Mehanizma Sergeom Brammertzom o saradnji država sa prostora bivše Jugoslavije sa Mehanizmom, a Brammertz je ocijenio da je u novom izvještaju istaknut nedostatak regionalne saradnje u okviru procesuiranja ratnih zločina pred domaćim pravosudnim organima – Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, da je neprihvatljivo veličanje lica koja su pravosnažno osuđena za ratne zločine i da je značajno da sve države budu posvećene traganju za nestalima.

  Kuburović je rekla da Srbija redovno odgovara na zamolnice iz BiH i Hrvatske, dok takva spremnost za saradnju ne postoji kada je riječ o srpskim zamolnicama.

  “Ona je takođe naglasila da objavljeni memoari Nebojše Pavkovića ne zaslužuju da budu tako oštro kritikovani od strane tužioca ili Mehanizma, posebno što je ista takva kritika izostala kada su u pitanju slučajevi nacionalnog veličanja Nasera Orića ili Slobodana Praljka”, navodi se u saopštenju.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  forty one ÷ = 41