More

  Merkel: Evropska perspektiva za BiH postoji

  Razgovarali smo i o uzrocima neregularnih migracija, i to može biti riješeno samo u saradnji sa Srbijom i Hrvatskom. Mišljenja sam da će EU pokušati sve kako bi po tom pitanju podržala BiH, kazala je Merkel.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Evropska perspektiva za Bosnu i Hercegovinu, kao i za sve države Zapadnog Balkana, postoji, ali da bi BiH ostvarila svoje težnje da što skorije dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU-u morat će da odgovori na preostala pitanja iz Upitnika, poručila je kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel na zajedničkoj konferenciji sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

  Za BiH je važno i da što skorije bude aktiviran Akcioni plan za članstvo u NATO-u, a prema riječima Merkel, postoje “dobri uslovi da taj proces bude uspješno okončan tokom ove godine”.

  Njemačka kancelarka je kazala kako je sa Zvizdićem, koji danas boravi u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Berlinu, razgovarala i o pojačanom prilivu migranata i izbjeglica u BiH, rekavši kako je to pitanje moguće riješiti u saradnji sa susjednim zemljama, javlja Anadolu Agency (AA).

  “Razgovarali smo i o temi migracija. BiH je prijavila dolazak većeg broja izbjeglica nego što je to bilo prije godinu dana. Razgovarali smo i o uzrocima neregularnih migracija, i to može biti riješeno samo u saradnji sa Srbijom i Hrvatskom. Mišljenja sam da će EU pokušati sve kako bi po tom pitanju podržala BiH”, kazala je Merkel zahvalivši na tome što se, uprkos svim problemima, BiH pokušava na human način ophoditi sa tim ljudima.

  Njemačka kancelarka je izrazila žaljenje da je ostalo još malo vremena do održavanja općih izbora u BiH, 7. oktobra, a da nije okončana reforma izbornog zakonodavstva.

  “Smatramo da Venecijanska komisija može biti ključ kako bi se postiglo neko rješenje, ali to pretpostavlja volju i spremnost na kompromise svih strana. I još je od većeg značaja što u kontekstu krivičnog prava imamo jednu pravnu prazninu, i to kažem u punom uvjerenju i rekla sam to i predsjedniku vlade, da ćemo mi sa njemačke strane obratiti pažnju na to da krivično gonjenje slučajeva korupcije, organizovanog kriminala i terorizma moraju biti omogućeni i ojačati. Zbog toga su takve pravne praznine nešto što nije prihvatljivo”, poručila je Merkel.

  Kazala je kako je vrlo bitno za njemačke firme koje posluju u BIH da imaju adekvatnu pravnu zaštitu i da je od Zvizdića dobila uvjeravanje kako će BiH na tome raditi korak po korak. Kad je riječ o mladima u BiH, Merkel je kazala da Njemačka tu može pomoći direktnim investicijama i dualnim obrazovanjem.

  Uprkos svim problemima, po ocjeni Merkel, poboljšana je saradnja između zemalja Zapadnog Balkana, naročito kroz Berlinski proces.

  “Sada moramo da vidimo da dogovorenu naučnu fondaciju pokrenemo do sljedeće godine, jer upravo i pitanje nauke i obrazovanja jeste od velikog značaja za budućnost zemalja Zapadnog Balkana”, rekla je Merkel.

  Dodala je da Njemačka podržava blisku saradnju između vođa država Zapadnog Balkana na tom polju.

  “Njemačka stoji uz vas, ponekad smo zemlja koja vrlo otvoreno kaže šta želi da bude bolje, ali imamo i smisao za ono što je moguće. Hvala vam na vašem radu, i želimo vašoj zemlji veliki uspjeh”, kazala je njemačka kancelarka.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ 1 = two