More

  Merhamet Brčko u budućem radu očekuje podršku nadležnih za direktno sufinansiranje

  spot_imgspot_img

  Šef Vladinog Odjela za stručne i administrativne poslove Nedim Hamzabegović, danas je posjetio Humanitarno udruženje „Merhamet“ Brčko, sa sjedištem na Okrajcima – Gornji Rahić, te sa rukovodstvom razgovarao o mogućnostima direktnog budžetskog sufinasiranjanja tekućih sredstava za rad, nabave i distribucije humanitarnih roba.

  Nakon posjete Humanitarnom udruženju „Merhamet“ Brčko, Hamzabegović je kazao da je težište razgovora sa rukovodstvom ove nevladine humanitarne organizacije bilo na teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se Merhamet našao nakon primjene novog zakona o utrošku sredstava iz budžeta Brčko distrikta.

  „Nedostatak finansijskih sredstava za redovan rad uslovljava i sve druge aktivnosti koje Marhamet inače provodi“, naveo je Hamzabegović. On je primijetio da nema smisla da ovo i druga slična udruženja iz drugih naroda, budu u kategoriji nekog udruženja koje, ako ne bi postojalo, društvo to uopće ne bi osjetilo.

  “Ja se nadam da će ovaj zahtjev naići na puno razumijevanje Vlade Brčko distrikta, a Merhamet Brčko, naravno, i dalje ima obavezu da iz drugih izvora kroz projekte i programe osigurava sebi dodatna sredstva“, zaključio je Hamzabegović.

  Predsjednik brčanskog „Merhameta“ i dopredsjednik na državnom nivou Saveza dobrotvornih društava „Merhamet“ U BiH, Suvad Alagić zahvalio se šefu resornog Odjela Vlade Nedimu Hamzabegoviću na pomoći i savjetima u traženju modaliteta za dobijanje tekućih sredstava za rad koja su prijeko potrebna ovom humanizarnom udruženju sa tradicijom starom preko 100 godina.

  Tokom sastanka istaknute su brojne komparativne prednosti ovog humanitanog nevladinog udruženja: neprekinuti kontinuitet, kvalitet i kvantitet u radu, dobro raspoređena i uigrana mreža od 20-ak Merhametovih povjerenika sa preglednom socijalnom kartom građana i porodica u stanju socijalne potrebe, podjela humanitarnih roba korisnicima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, pomaganje udruženjima Roma u Distriktu, podjela roba u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, te članstvo u Savezu DD „Merhamet“ u BiH, čije je sjedište i dokumentacija u brčanskom Merhametu, kao i plan za izgradnju javne kuhinje u Brčkom, po uzoru na druge gradove u Bosni i Hercegovini, ali i u svijetu.

  Alagić je kazao da će u narednim danima na adrese šefa ovog Odjela, Gradonačelnika i Predsjednika Skupštine Brčko distrikta, biti upućen pismeni zahtjev za dobijanje sredstava za tekući rad u narednom periodu.

  Radiobrcko.ba//Otisak.ba

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  2 × = six

  Čitano

  Povezani članci