More

  Mensura Kadrić: Ljudima koji se bave umjetnošću nikad nije dosadno

  Cijela emisija

  Gošća trideset i devetog izdanja emisije Otisak plus plus bila je Mensura Kadrić, voditeljica Likovne radionice u Legat kući Ekmečić u Brčkom.

  U inspirativnoj atmosferi u prostorijama Legata domaćin emisije Željko Lazarević s gošćom je razgovarao o likovnim radionicama i ljubavi prema umjetnosti.

  Iako se školovala za arhitekticu, Mensura Kadrić ističe da je slikanje njena „velika ljubav“ koju je naslijedila od oca, koji je bio slikar.

  „Ljudi koji se bave umjetnošću, njima nikad nije dosadno u životu“, podcrtala je Kadrić.

  Ideju za pokretanjem radionica dobila je tako što je i sama pohađala kurs slikanja i shvatila da i odrasli imaju potrebu za kreativnim vidom druženja. Objasnila je da neki polaznici dolaze da po prvi put pokušaju slikati, ali da vremenom napreduju učeći različite tehnike rada.

  „Akcenat je, prije svega, na druženju“, naglasila je Kadrić, dodavši da su radionicu za mlađe uzraste ipak malo drugačije od onih namijenjenih odraslima.

  Iako je njeni sugrađani poznaju kao arhitekticu i voditeljicu radionica, mnogima je poznata i po tome što je supruga Eseda Kadrića, gradonačelnika Brčko distrikta BiH. Ona ističe je da je zbog političke pozicije njenog muža dobivala cinične komentare na njen rad, te da status supruge gradonačelnika ne doživljava kao privilegiju.

  „Teret mi je što sam žena gradonačelnika“, zaključila je Kadrić, dodavši da radionice radi samo zato što to voli i da uživa kada vidi zadovoljstvo kod svojih polaznika.

  Od gošće saznajemo da su Likovne radionice Legata Ekmečić pokrenute u 2018. godini te da trenutno imaju oko 60 polaznika koji su raspoređeni u tri dobne grupe. Radionice se održavaju jednom sedmično po tri sata i vode ih ukupno tri saradnika.

  Za kraj razgovora kazala je da bi najviše voljela kada bi  radionice postale „neka mala institucija“ koja bi kontinuirano obrazovala nove naraštaje o umjetnosti.

  Autorica: Emina Osmić-Hajdarević

  Čitano

  Povezani članci