More

  Mensur Đakić: Za jedne heroj, za druge zločinac

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Vijest o smrti Mensura Đakića podijelila je javnost na području Brčko distrikta BiH. Za jedne on je heroj, za druge zločinac, što je još jednom pokazalo različita viđenja na rat 1992-1995. godine, bez obzira na sudske presude.

  Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 saopštilo je u nedjelju da sa velikom tugom je primilo vijest o smrti bivšeg komandanta 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Mensura Đakića.

  Juli mjesec je, ionako puno rana ostavio našem narodu. Tuga i bol koju osjećamo zbog ovog gubitka, ne može se porediti sa osjećanjima porodice i prijatelja, ljudi bliskih ovom hrabrom čovjeku, patrioti, ali je tragom njegove veličine, duboka.

  Svim pripadnicima 108/215. Viteške motorizovane brigade Brčko Armije Republike Bosne i Hercegovine, branilačkoj populaciji, porodici i prijateljima komandanta Đakića, Udruženje demobilisanih boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine 1992-1995 u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine izražava najdublje saučešće.

  Šta je smrt za velikana, za one koji su smrti već gledali u oči?

  Es-selamu alejkum, komandante! Svevišnji neka ti podari vječni rahmet i mir, da tvoja nepravdom umorena duša za nagradu uživa ljepote dženetske bašče! Porodici i prijateljima neka utjeha bude svaka pobjeda koju si ostavio svojim saborcima i sugrađanima, jer uspomene ne umiru.

  Inna lillahi we inna ilejhi radži’un – navedeno je u saopštenju.

  U ponedjeljak su zajedničko saopštenje uputili: Koordinacija temeljnih boračkih udruženja ARBiH, Patriotska liga, Udruženje starješina i vojnika ARBiH Brčko distrikt BiH.

  Sa velikom tugom i bolom smo primili vijest da je na bolji svijet preselio komandant 108/215. Viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine pukovnik Mensur Đakić.

  Naš Komandant je hrabro i viteški vodio svoje borce iz pobjede u pobjedu još od osnivanja Patriotske lige. Zadnju bitku, nažalost, nije mogao dobiti.

  Nama, njegovim saborcima, ostaje da čuvamo uspomenu na našeg Komandanta i njegov plemeniti lik, njegovo viteštvo i patriotizam.

  Izjavljujemo najdublje saučešće porodici našeg Komandanta i svim borcima i patriotima Bosne i Hercegovine.

  MOLIMO UZVIŠENOG ALAHA DŽ.Š. DA PODARI DŽENET NAŠEM KOMANDANTU – navedeno je u saopštenju.

  U utorak su se saopštenjem oglasili: Udruženje porodica poginulih boraca RS Brčko, Udruženje RVI 1991. godine RS Brčko i Udruženje veterana Boračka organizacija RS Brčko.

  Licemjerju nema kraja. Presuđeni ratni zločinac se veliča kao heroj.

  To su svojim saopštenjem povodom smrti ratnog zločinca Mensura Đakića, ratnog komandanta u 108. HVO brigadi kazali i članovi više Udruženja demobilisanih boraca tzv. Armije BiH iz Brčkog.

  Pozivajući se na njegovu “hrabrost” oni u saopštenju naglašavaju kako je “njegova duša umorena nepravdom”.

  A ta nepravda se ticala “oslobađanja” Bukvika 14. i 15. septembra 1992. godine od Srba koji su tu stotinama godina živjeli. Tada su vojnici pod komandom u zatvoru preminulog ratnog zločinca Đakića za dva dana ublili 26 mještana Bukvika, Bukovca i Vitanovića srpske nacionalnosti. Među ubijenim Srbima bilo je nekoliko starica od 80 godina, više invalidnih i ranjenih lica i par starijih ženskih osoba.

  Posljedice njegove i hrabrosti boraca kojima je komandovao su još uvijek nepronađeni posmrtni ostaci ubijenih Srba iz Bukvika.

  Kazna od osam godina zatvora za zločine po komandnoj odgovornosti i ovaj čin njegovog veličanja od strane ratnih drugova pokazuje da ni jedna presuda bilo kog Suda za dešavanja na prostoru BiH tokom nesrećnih sukoba 90-tih godina prošlog vijeka neće moći zatamniti činjenicu da je po srijedi bio građanski rat.

  To nam govori da u BiH postoje tri istine, da smo duboko podijeljeno društvo i bez skorih izgleda za približavanje stavova – navedeno je u saopštenju.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img