Memorijalni centar civilnim žrtvama rata: Ekshumacija radi reasocijacije; Ahmetović: Nismo obaviješteni

  Predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Ramiz Ahmetović, Otisku je kazao da nisu obaviješteni o ovim aktivnostima.

  'Mi smo vlasnici ovog memorijalnog centra' [Otisak.ba]

  Piše: Adis Mujdanović

  U Memorijalnom centru civilnim žrtvama rata u Brčkom, pod nadzorom Tužilaštva ovog grada, u srijedu je izvršena ekshumacija leševa dviju žrtava, potvrđeno je za Otisak.ba iz ove institucije.

  Ekshumacija je provedena radi reasocijacije pripadajućih dijelova posmrtnih ostataka već ranije sahranjenim posmrtnim ostacima civilnih žrtava, a koji dijelovi tijela su naknadno identificirani u okviru procesa revizije posmrtnih ostataka.

  Ove aktivnosti provedene su na osnovu relevantnih zakonskih procedura u skladu s naredbama Osnovnog suda Brčko distrikta Bosne i Hercegovine o ekshumaciji, kao i Uputstvom glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine za postupanje u procesu pregleda neidentificiranih posmrtnih ostataka i uvidu u stanje u mrtvačnicama i kosturnicama u Bosni i Hercegovini iz 2016. godine.

  Ahmetović: Nismo obaviješteni

  Predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Ramiz Ahmetović, Otisku je kazao da nisu obaviješteni o ovim aktivnostima.

  “Mi smo vlasnici ovog memorijalnog centra. Mislim da imamo pravo da nas neko obavijesti šta se radi na našem vlasništvu. Mi, ja kao prvi čovjek u Udruženju odgovaram za sve što se ovdje dešava. Mi ćemo tražiti pravne satisfakcije za ponašanje tužiteljstva”, izjavio je on, dodavši da je o ovim aktivnostima saznao putem svojih izvora.

  “Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka generalno je upoznato s ovim višegodišnjim procesom, a današnje aktivnosti provedene su uz prethodnu saglasnost i prisustvo porodica žrtava”, odgovorili su na pitanje Otiska iz brčanskog Tužilaštva.

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  sixty ÷ = 10