More

  Memoari “Vitezovi i(li) zločinci” Blaška Lovrića Baje

  Nedavno je u Gornjem Zoviku promovisana knjiga Blaška Lovrića Baje VITEZOVI I(LI) ZLOČINCI. Stjepan Perikić Za krepsic.com piše kako je autor “prikazao svoje spisateljsko memoarsko djelo pred 200-tinjak zainteresiranih, mada su organizatori računali sa jedva 50-tak, od kojih su uglavnom bili suborci autora što i dočarava sam naslov knjige.”

  “Opipljiv je dojam da su branitelji oslonjeni jedni na druge u očuvanju ostataka dostojanstva koje im se smiješilo u ratnom vihoru a sad je ugašeno političkim igrama „između dvije vatre” pa im ovakvi skupovi daju povoda da se nađu “braća po oružju”.

  Vidjelo se to u toplom međusobnom pozdravljanju ali i sramežljivom istupu pri prozivci “jednakijih među jednakima” i po nijemom slušanju piščeva izlaganja. Sam autor ovom knjigom obećava ispravljanje barem nekih nepravdi, nanešenih najviše šutnjom prema licima i događajima. Razočaran izostankom volje kod intelektualaca da naprave jedan presjek događanja na području Brčkog i daju bar neke odgovore na dugogodišnja pitanja, uhvatio se bivši milicionar a početkom rata povratnik iz komotne Švicarske u ulogu, prvo, prijeratnog a zatim i ratnog zapovjednika da, ako ništa a ono bar, ostavi trag ratnog vremeplova iznad našeg kraja.

  Laganim rukopisom pisano, pregledno štivo od Gorica preko Cerika do Čelića, prije početka promocije prodano već u 200-tinjak primjeraka, predstavljeno je od samog autora i recenzenta u Domu kulture u G. Zoviku”, zaključuje Perišić.

  Za nešto mjesec dana prodano je 500 primjeraka knjiga, saznajemo od Lovrića, autora knjige.

  “Knjiga je dostavljena u državni dokumentacijski arhiv domovinskog rata Republike Hrvatske. Pomoćnik Ante Nazora, povjesničar Tomislav Šulj ju je uvrstio u knjigu memoarsko dokumentacijskog karaktera, čime je izravno prihvatio da knjiga ima umjetničku vrijednost. Na pisanju knjige su mi pomagali  osvjedočeni borci, zapovjednici bojni i ostali. Nabrojat ću samo nekoliko: zapovjednik O.G. Bosanska Posavina general Ivan Turković, zatim njegov nasljednik general Kemal Hindić, zapovjednik Taktičke grupe Bernardin Jelinić i načelnik stožera Taktičke grupe Marko Frančešević Gera, Stjepan Filipović- dozapovjednik 108. brigade; zapovjednici bojni: Ivica Gudeljević, Ivo Anđelović, Hazim Fazlović, Niko Marić.

  Na desetke zapovjednika satnija i mnogo boraca koji su, kao i ja, konačno našli način da kažu i napišu istinu o ratu. Do sada smo imali samo “slikovnice” i samo promotivne knjige određenih političkih prvaka koji su svoje učešće u ratu doveli do savršenstva. Međutim, istina je sasvim drugačija!! Poruka ove knjige je ISTINA. Ona je vidljiva i dokumentirana u ovoj knjizi sa masu materijlnih dokaza, zapovijedi, radnih karata i izjava sudionika”, objašnjava za Otisak Blaško Lovrić Baja.

  Čitano

  Povezani članci