More

  Mektić u Parizu: U protekle dvije godine u BiH prikupljeno i uništeno 13.000 komada oružja

  Konstatovano je da je zbog veće potražnje na crnom tržištu u zemljama EU, intenzivirana nelegalna nabavka i prodaja naoružanja u regionu pa i BiH.

  - Advertisement -

  U protekle dvije godine u Bosni i Hercegovini je prikupljeno i uništeno 13.000 komada oružja što je značajno povećanje u odnosu na raniji period, rekao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na ministarskoj konferenciji u Parizu o rješavanju problema malog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu, javlja Anadolu Agency (AA).

  Mektić je istakao da je ovo pitanje visoko na sigurnosnoj agendi Bosne i Hercegovine, naglasivši da su u BiH svjesni prijetnji i novih oblika kriminalnih aktivnosti povezanih sa oružjem kako u regionu tako i u zemljama članicama EU.

  “BiH ima zaokružen zakonodavni i strateški okvir u oblasti kontrole malog i lakog naoružanja i kontinuirano prati najnovije standarde i propise EU u ovoj oblasti. Jedna smo od rijetkih država u regionu koja već duži niz godina ima strategiju i akcioni plan za kontrolu naoružanja i Koordinacioni odbor koji nadzire provođenje zacrtanih mjera”, kazao je Mektić.

  Konstatovano je da je zbog veće potražnje na crnom tržištu u zemljama EU, intenzivirana nelegalna nabavka i prodaja naoružanja u regionu, pa i BiH.

  “Zbog toga je od ključnog značaja unaprijeđenje saradnje sa međunarodnim i agencijama EU te bilateralna saradnja sa zemljama ragiona”, dodao je Mektić.

  BiH je napravila listu prioriteta koje uključuju usklađivanje zakonodavstva s EU, jačanje kapaciteta policija u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem, nastavak uništavanja nelegalnog oružja…

  Ministarska konferencija u Parizu o rješavanju problema malog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu održava se u okviru inicijative koju su prošle godine pokrenule Njemačka i Francuska, s ciljem podrške zemljama regiona u borbi protiv ilegalne trgovine i poboljšanja kontrole posjedovanja naoružanja. Ministri su razmatrali prioritete rada i mogućnosti za unaprijeđenje saradnje u ovoj oblasti.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceAgencije

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  72 ÷ = eighteen