More

  Mektić: U BiH je prisutan tolerantni islam koji ne ide na štetu drugih

  - Advertisement -

  U Sarajevu se danas održava konferencija “Oblikovanje naše zajedničke budućnosti: Prevencija najvažnija u borbi protiv terorizma”, na kojoj je glavna tema borba protiv terorizma u Evropi.

  Nakon okončanog prvog panela konferencije, medijima se obratio ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kao jedan od učesnika diskusije.

  “Govorili smo o tome kako u okviru evropskih vrijednosti integrisati izazov radikalizma i terorizma koji se u ovom momentu ogleda u problemima islamskog radikalizma. Ova konferencija nije slučajno dogovorena u Sarajevu, jer većina međunarodnih organizacija smatra da je u BiH prisutan tolerantni islam, koji uvažava sve vrijednosti islama koji ne ide na štetu bilo koga drugog”, rekao je Mektić.

  On je kazao da se na konferenciji govori i o populizmu koji Evropu uvodi u zategnute odnose i o načinima kako to prevazići.

  “Mislim da je konferencija veoma dobra, šalju se dobri prijedlozi i puno se govori o medijima i njihovoj ulozi u borbi protiv ekstremizma. Mene je fascinirala ideja o euroislamu, tj. o organizaciji euroislamske konferencije koja bi promovisala ne novi islam, nego islam u skladu sa svim evropskim vrijednostima”, izjavio je Mektić.

  Konferenciju su organizovali BiH i Austrija uz učešće predstavnika 13 zemalja regiona i EU, EUROPOL-a, OSCE-a, mladih i nevladinog sektora.

  - Advertisement -spot_imgspot_img
  SourceKlix.ba

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  ÷ three = three