More

  Mektić: U BiH do 700 posto više ilegalnih migranata

  Državni ministar sigurnosti kazao kako BiH ima specifičnu ulogu jer ima vanjsku granicu sa Evropskom unijom.

  - Advertisement -

  Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je, na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao kako je nakon sporazuma Evropske unije i Turske te zaustavljanja „balkanske rute“ došlo do velikog povećanja ilegalnih migracija i otvorena je jedna nova, ilegalna ruta koja ide iz Turske, preko Grčke, Albanije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i dalje prema zapadnoj Evropi.

  Odgovarajući na delegatsko pitanje Martina Raguža u vezi s aktuelnom situacijom kad je u pitanju migrantska kriza i stanje na granicama BiH, Mektić je rekao kako u odnosu na sve ove države BiH ima jednu specifičnu ulogu, odnosno ima vanjsku granicu sa EU i „mi imamo dodatnu obavezu da štitimo vanjsku granicu EU od ovoga“, prenosi agencija Fena.

  „Mi imamo obavezu po kojoj nemamo izbora, moramo to presijecati, moramo svakog migranta zaustaviti ovdje, identificirati i moramo mu, u skladu s našim zakonima i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, dati tretman ovdje i tražiti način kako da to riješimo“, naveo je bh. ministar.

  On je iznio podatak kako je, nakon zatvaranja masovnog priliva, u Srbiji ostalo „zaglavljenih“ približno 10.000 migranata koji nisu mogli dalje ni u zapadnu Evropu, a nisu mogli ni nazad.

  „Srbija je to smjestila u neke izbjegličke centre, čak je jedan veoma blizu naše granice“, kazao je Mektić.

  Nedovoljno graničnih policajaca

  Prema njegovim riječima, od tih 10.000 sada je približno 3.000 u Srbiji, a drugi su u na razne načine otišli iz te države.

  „U prošloj godini je [u BiH] registrirano blizu osamsto migranata, u 2016. godini manje od stotinu, a za prva dva mjeseca ove godine već tristo migranata je ovdje, znači povećanje od 600 do 700 posto. To je ozbiljan problem. Mi se još uvijek sa tim problemom nosimo u okviru naših kapaciteta“, rekao je ministar.

  Kao problem je naveo nedovoljnu kadrovska popunjenost Granične policije BiH kojoj nedostaje blizu petsto ljudi i neodgovarajuću materijalno-tehničku opremljenost.

  „Na posljednjoj sjednici FRONTEX-a sam predložio da se uvede neka vrsta monitoringa na granici između Crne Gore i Albanije, jer imam osjećaj da tu prolaze bez ikakve kontrole od strane međunarodnih policajaca. Mi smo spremni da damo dio naših graničnih policajaca za taj monitornig“, dodao je Mektić.

  - Advertisement -spot_imgspot_img

  POSLEDNJE VIJESTI

  - Advertisement -

  POVEZANE VIJESTI

  - Advertisement -spot_img

  Ostavite komentar. NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove portala Otisak.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Otisak.ba zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.

  Molimo Vas unesite komentar
  Molimo Vas unesite Vaše ime ovdje

  three × = twenty four