More

  Sporni natpis “Romi” u Domu zdravlja Brčko: Dr. Nihad Musić reagovao na navode Mejre Šečić

  Zastupnica romske nacionalne manjine u Skupštini Brčko distrikta BiH Mejra Šečić uputila je jutros saopštenje povodom jučerašnje objave na portalu Otisak.ba, koja se tiče natpisa “Romi” u brčanskom Domu zdravlja. Njeno saopštenje prenosimo u cijelosti.

  – Romska zajednica iz Brčkog krajnje je razočarana društvenom pojavom koja je jučer iznesena pred oči javnosti videom koji je osvanuo na portalu Otisak.ba, na kojemu se vidi da podjele u našem društvu još uvijek postoje, i da se naši najmlađi na jedan način segregiraju po nacionalnoj osnovi i to u ustanovi kojoj je diskriminacija i rasizam najmanje očekivana.

  Vođeni ovim primjerom, zaista se ne usudimo ni pomisliti na koje načine se naša zajednica, naši Romi dijele i u drugim institucijama i Javnim ustanovama, jer zasigurno ovo nije izolovan slučaj.

  „Ovakve stvari se ne smiju dešavati, tražimo da se odgovorni  pronađu i najstrožije kazne. Rasizam i diskriminacija nemaju mjesto u našem društvu, romska zajednica želi da napreduje, i iz dana u dan pravimo pomake, ovakvi činovi nas za svaki naš korak naprijed, vraća stotinu unazad.“ – Kazala je Mejra Šečić, poslanica u Skupštini BD, te istakla da će i kroz svoju funkciju poslanice boriti se svim raspoloživim sredstvima da se odgovorna lica pronađu i kazne.

  Romska zajednica Brčko poziva nadležne organe da ispitaju okolnosti pod kojima se ovaj gnusan čin i akt diskriminacije desio, a da odgovorne kazne na adekvatan način, jer postavite i sebi pitanje, danas su ovo bili Romi, a sutra bi to mogla biti bilo koja druga grupacija ugroženih i marginalizovanih građana našeg grada – navedeno je u saopštenju.

  Iz Doma zdravlja su demantirali navode Mejre Šečić po pitanju diskriminacije Roma, navodeći da je sporni natpis „Romi“ na kasetama na Odjelu pedijatrije, dio desetogodišnjeg projekta u Brčko distriktu, prenosi RadioBrcko.ba.

  Prim. dr. spec. pedijatrije Nihad Musić kaže kako je riječ o projektu pod nazivom „Akcioni plan za rješavanje problema u zdravstvu romske populacije“ čiji je nositelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u okviru kojega su ovoj populaciji dostupni zdravstveni pregledi na terenu.

  „Svake godine JZU provodi taj akcioni plan u djelo, a ja sam kao koordinator zadužen da to i realiziram. U sklopu tog plana radi se imunizacija djece, preventivni pregledi za otkrivanje karcinoma, nalazi krvi, tumor markeri. Sve te aktivnosti provode radnici JZU na terenu u romskim naseljima Suljagića sokak, u Mostarskoj ulici i na Prutačama.“

  Musić navodi kako je i sama Mejra Šečić u više navrata bila aktivna učesnica u tom projektu, te da je pravila popise, pozivala i dovodila na preglede pripadnike romske nacionalne manjine

  „U toj ladici se nalaze i njezini popisi. Drago mi je da je popljuvala JZU kao predstavnica Roma jer ova ustanova je toliko uradila za romsku nacionalnu manjinu u gradu da gospođu treba da bude sramota što se usudila da pljuje i sama po sebi. U kaseti se nalazi dokumentacija stara i do 10 godina jer toliko projekt traje. Taj projekt treba da se nastavi još tri godine, a ja se ovog trenutka piram da li Romi, što se mene tiče, zaslužuju ovoliko pažnje ako njihov predstavnik uzima sebi za pravo da pljuje po zdravstvenoj ustanovi, po njihovim djelatnicima, da pljuje po kompletnoj instituciji? Zaslužuju li Romi ovo? Neka odgovori gospođa kao predstavnica Roma svom narodu, što to radi?“, kaže dr. Musić.

  Dr. Musić kaže kako ovo nipošto nije vid diskriminacije prema ovoj nacionalnoj manjini.

  „Romi su narod, u ovoj državi i gradu su priznati kao nacionalna manjina. To je ime naroda. Ja tu ne vidim ništa uvredljivo. Ako gospođa misli da je to uvredljivo neka u Skupštini predloži neki drugačiji način obilježavanja“, zaključio je Musić.

  Čitano

  Povezani članci