More

  Mejra Šećić čestitala Đurđevdan

  Zastupnica romske nacionalne manjine u Skupštini Brčko distrikta BiH Mejra Šećić uputila je danas čestitku povodom najvećeg romskog praznika Đurđevdana, koju prenosimo u cijelosti, bez izmjena.

  • Svim Romkinjama i Romima želimo srećan najradosniji romski praznik Đurđevdan!

  Bahtalo tumaro Romano praznik Đurđevdan!

  Ederlezi / Đurđevdan je najveći, najradosniji i najstariji romski praznik. To je praznik kojim se slavi dolazak proljeća. Mnoge tradicije koje su uz njega povezane potiču iz zajedničke tradicije mnogih naroda s kojima Romi žive.

  Na taj dan se Romi posebno svečano oblače, stavlja se nakit, odjekuje romska muzika i pleše se romsko kolo. Domovi se ukrašavaju cvijećem u znak dobrodošlice proljeću. Običaji ovog praznika uključuju kupanje u vodi s cvijećem, a ponegdje se i zidovi kuća peru vodom. Kao nomadski narod Romi su ovim praznikom obilježavali završetak zimovanja, snjegova i početak proljeća i toplijeg vremena, vrijeme bujanja prirode, pa su pokrećući svoje čerge, ponovno polazili na put. Romi ovaj praznik slave bez obzira na vjeru, bili oni pravoslavni ili pripadnici islamske vjere. Romi koji su katolički hrišćani praznik obilježavaju po gregorijanskom kalendaru, pod imenom Jurjevo ili Đurđevo.

  Pripreme za Đurđevdan Romi započinju dan prije, spremanjem hrane i kolača.

  Romi, kao i mnogi narodi od davnina obilježavaju početak proljeća i godišnjeg prirodnog ciklusa. Dolaskom Roma na Balkan krajem 14. i početkom 15. vijeka, ovaj običaj našao je svoje mjesto i nastavio se slaviti u simbiozi s obilježavanjem velikog hrišćanskog praznika Đurđevdana. 

  Čitano

  Povezani članci