More

  Medžlis IZ Brčko izgradio dom porodici Martinović

  spot_imgspot_img
  Autor: Kristian Bilić

  Nastavljena je jedna u nizu aktivnosti Medžlisa Islamske zajednice Brčko, Službe za socijalnu i društvenu brigu, izgradnjom nove kuće za socijalno ugroženu porodicu.

  Glavni imam Medžlisa IZ, mr. Mustafa ef. Gobeljić je kazao da je ideja dobročinstva snažno naglašena u Kur’anu, te da bismo mogli kazati da je dobročinstvo glavni smisao vjere ili vrhunac vjere.

  • Na tragu jednog takvog razumijevanja suštine naše vjere i širine misije Islamske zajednice, mi smo se prije dvije godine odlučili za jedan ovakav projekat. U vrijeme kada smo realizirali manifestaciju „Ti si ruža dženetska“ položen je kamen temeljac, a evo dvije godine kasnije smo u prilici da uručimo ključeve ovoj porodici – izjavio je Gobeljić.

  Aktivnost u ime Medžlisa Islamske zajednice je vodio koordinator Službe za socijalnu i društvenu brigu, Sabahudin ef. Ravkić.

  • 2018. godine smo vršili podjelu humanitarnih paketa i tada smo se susreli sa ovom porodicom i vidjeli u kakvim uslovima žive. Odmah nakon susreta smo krenuli u akciju izgradnju kuće. Zemljište je imao domaćin u nasljedstvu, a Medžlis je uradio građevinsku dozvolu – izjavio je Ravkić.

  Izgradnja kuća je koštala 45 hiljada KM, 30 hiljada je uložila Islamska zajednica, a 15 hiljada je prikupljeno putem donacija od privrednika.

  Ono što preostaje još je završetak vanjskih radova gdje je potrebno uložiti još petnaestak hiljada KM. Iz Medžlisa su obezbijedili i laptop za djecu kako bi mogli pratiti i online nastavu.

  Služba za društvenu i socijalnu brigu postoji od 2015. godine. Mnogo je projekata ovakvih i sličnih urađeno. Od podjele humanitarnih paketa, dovoza ogreva, izmjena stolarije na oko 45 kuća i još mnogo toga.

  Martinović Sadik, kome je kuća izgrađena je vrlo kratko i emotivno kazao:

  • Ja sam danas jako radostan čovjek i drago mi je što sada imam krov nad glavom. Inače sam demobilisani borac i nezaposlen sam, tako da smo živjeli u izuzetno teškim uslovima i nismo bili u mogućnosti da riješimo stambeno pitanje.

  Čitano

  Povezani članci